Zwarte bonen zijn super gezond.  Ze hebben een pure smaak en een lekkere bite. Ideaal om mee te variëren zowel in traditionele Mexicaanse gerechten als in soepen en salades.

De bonen hebben een dikke vreesachtige structuur waardoor ze veel in vegetarische gerechten voorkomen.

Zwarte bonen worden op twee manieren verkocht.  In blik, deze bonen zitten meestal in bonennat en zijn direct te gebruiken in de keuken. Of gedroogde bonen, deze variant is meestal het goedkoopst.  Deze bonen moet je echter nog wel 8 uur weken voordat je ze kunt koken (en dat duurt ook nog 1,5 uur). Een blik is daarom veelal praktischer en deze bonen zijn net zo gezond.

Bonen zijn zo gezond en behoren tot brainfood, omdat ze veel vitamines, mineralen of antioxidanten.

Voedingsstoffen in zwarte bonen

Zwarte bonen bevatten net zo veel antioxidanten als blauwe bessen.  Het gaat hierbij om anthocyanen. Behalve antioxidanten bevatten de bonen ook veel vitaminen. Zo bevat ze vitamine B1, B2, B5, B6 C en E.
Naast de vitamines zitten de bonen ook vol met mineralen, zoals calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer.

Waarom is dit goed voor je hersenen

De anthocyanen in de bonen heeft heeft een positieve invloed op je hersenen en je geheugen.

Vitamine B1 is een essentiële vitamine voor de energievoorziening van je lichaam, de werking van je hartspier en je zenuwstelsel. Dit allemaal komt de werking van je hersenen ten goede.
De mineraal magnesium in zwarte bonen heeft je lichaam nodig voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen. Deze mineraal is tevens van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier.

Waar zijn zwarte bonen verder goed voor?

Zwarte bonen zijn zoals gezegd rijk aan eiwitten en vezels, hierdoor zijn ze ideaal als vervanger voor vlees. Het houdt je bloedsuikerspiegel op een gezond niveau, wat ontzettend belangrijk is voor voldoende energie gedurende dag. Zwarte bonen worden ook vaak door fanatieke sporters gebruikt vanwege de gedoseerde afgifte van koolhydraten. Ze leveren erg veel energie en zijn goed vullend.

Een lekkere recept voor kinderen

Wil je je kinderen een keer iets anders dan vlees voorzetten, maar zijn ze hier niet altijd voor in. Maak dan eens een zwarte bonenburgers, deze lijkt zoveel op een traditionele hamburger, dat ze veelal het verschil niet merken. Voor de burger heb je naast de bonen, havermoutvlokken, feta en wat kruiden nodig