Het overkomt iedere ouder wel eens. De kinderen halen het bloed onder je nagels vandaan en voor je het weet sta je tegen je kind te schreeuwen.

Hoe meer je als ouder van streek bent, hoe meer een kind dit ook wordt.
Kinderen leren het meest van grenzen die op sympathieke wijze worden aangegeven, waarna er rustig en probleemoplossend kan worden gepraat.

Maar hoe doe je dat?

Je bent moe van een lange dag. De kinderen rennen druk heen en weer door de kamer, luisteren niet naar wat jij zegt.
Zeven manieren waarop je kunt proberen te reageren in plaats van schreeuwen, als je voelt dat je wilt gaan schreeuwen.

  1. Maak gebruik van je stem. Doet een kind iets verkeerd? Probeer dan met een lage, duidelijke en overtuigende stem te praten.
  2. Zeg bewust tegen jezelf dat je kalm moet worden – en ga bijvoorbeeld even weg bij het (zich eventueel misdragende) kind. Zeg dan wel dat je zo terug bent en gebruik te tijd om ook echt te kalmeren
  3. Loop naar een kind toe als er iets gebeurt dat niet mag. Kom op ooghoogte met hem. Ga niet van een afstand roepen!
  4. Bijt op je tong,hoe moeilijk dit ook kan zijn. Zeg tegen je zelf: ‘Dit is géén noodgeval’. Je bent namelijk zo boos dat je lichaam dénkt van wel.
  5. Doe dingen die je boosheid verminderen, zoals diep in en uit ademen, schud de spanning van je af of kijk in de spiegel
  6. Verander je gedachten, denk aan iets anders, daarmee veranderen namelijk ook je gevoelens. Denk bijvoorbeeld aan iets leuks wat eerder is gebeurt met een kind.
  7. Leer een kind hoe de situatie de volgende keer beter aangepakt kan worden. Zeg niet enkel wat je niet goed vond aan zijn gedrag, maar biedt een alternatief. Vraag een kind ook zelf een alternatieve reactie te bedenken.