Een kind zal nooit alles kunnen, maar je kunt ze wel leren alles te proberen. Kinderen met voldoende zelfvertrouwen geloven in zichzelf. Ze geloven in wat ze kunnen en gaan uitdagingen aan. Zo kun je bijdragen aan het creëren van meer zelfvertrouwen bij kinderen

Complimenteer de inspanning, niet het resultaat

Complimenten geven kan je op twee manieren doen, gericht op het resultaat en het proces of de inspanning.  Wanneer complimenten zich richten op de inspanningen van kinderen om iets te bereiken, in plaats van op het eindresultaat, sterkt dit hun zelfvertrouwen.  Je hebt immers veel meer controle over hard werken en blijven proberen, dan ik het uiteindelijke succes. Van procesgerichte feedback leren kinderen veel meer. Ze zullen hierdoor later een moeilijke situatie niet uit de weg zullen gaan. Ze leren hoe ze iets moeten aanpakken. Kinderen die resultaatgerichte feedback krijgen, zullen in een andere situatie sneller voor een makkelijkere opgave kiezen. Ze weten namelijk dat ze dat kunnen en kiezen voor de makkelijke weg. Hierdoor zullen ze zich minder ontwikkelen, omdat ze de uitdaging niet aangaan.

Meer zelfvertrouwen door de juiste feedback

Durf te falen, voor meer zelfvertrouwen

Leer kinderen dat falen vaak een noodzakelijke stap is om succes te vinden en dat teleurstellingen hen er niet van moet weerhouden het opnieuw te proberen. Als ze tekortschieten, zoek dan een kans om te leren en te groeien. Het draait om keuzes. Wat doe je om te herstellen vaan een “mislukking?” In plaats van bijvoorbeeld boos te worden op een kind voor een slecht cijfer. Ga het gesprek aan. Hoe kunnen ze de volgende keer een beter cijfer halen.

Meer zelfvertrouwen bij kinderen door nieuwe vaardigheden

Elke keer als je iets nieuws doet, realiseer je je:” Wauw, ik kan dat aan, en het ligt in mijn vermogen om erin te slagen “. Elke dag kan een kind opnieuw laten zien wat hij kan. Zoek naar kleine kansen om je kind om je kind te groeien.  Laat ze het geld van de kassier in de ijssalon overhandigen of leer ze hoe ze een wasje moeten doen om hun zelfvertrouwen te vergroten.

Van moeilijke dingen groeien je hersenen

Moedig je kind aan om (verantwoorde) risico’s te nemen

Stimuleer je kind om (verantwoorde) risico’s te nemen en uitdagingen aan te gaan.  Ook als iets eng of moeilijk is. Motiveer en stimuleer je kind om het toch te doen. Wanneer kinderen iets doen wat eerst lastig lijkt en het lukt toch, dan groeit hun zelfvertrouwen. Kinderen krijgen zo de kans om succeservaringen op te doen, wat  hun zelfvertrouwen ten goede komt.

Stel realistische verwachtingen, voor meer zelfvertrouwen bij kinderen

Wees realistisch over wat je kind wel en niet kan en pas je verwachtingen daarop aan. Steun je kind in zijn capaciteiten. Kinderen zijn uniek en ieder heeft zijn eigen talenten, maar ook zijn eigen gebruiksaanwijzing. Vergelijk je kind dan ook nooit met eventuele broertjes of zusjes.

Zelfvertrouwen bij kinderen: houd je kinderen fit

Actief zijn is goed voor de hersenen en zorgt voor een goed gevoel in het hele lichaam. Zorg ervoor dat je kind deelneemt aan een vorm van fysieke fitheid, zodat ze geestelijke gezondheidsvoordelen kunnen krijgen.

Wees een goed rolmodel

Kinderen houden je beter in de gaten dan je zou denken. Goed voorbeeld doet goed volgen.  Als je fysiek goed voor jezelf zorgt en zelfvertrouwen uitstraalt, zullen je kinderen dit oppikken.

Lees meer over hoe je een growth mindset ontwikkelt bij je kind