Als volwassenen zijn we vaak geneigd om het voor kinderen op te lossen als ze naar je toe komen met een probleem. Toch krijgt je kind meer zelfvertrouwen als hij zelf moet nadenken over de oplossing. Je helpt een kind dus zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Uit onderzoek is gebleken dat veel jonge kinderen onhandig reageren op problemen omdat zij geen andere manier kennen. Het is beter om kinderen te leren hoe zij zelfstandiger en op een goede manier (sociale) problemen kunnen oplossen.
Zelfvertrouwen ontwikkelen
Kinderen zijn over het algemeen goed in staat om zelf hun problemen op te lossen. Ze krijgen hier echter niet altijd voldoende ruimte voor. Wij (ouders) komen al snel met een idee voordat ze zelf hebben kunnen nadenken. Onbedoeld sta je daarmee hun ontwikkeling in de weg.
Wanneer een kind naar ons toe komt met een probleem is het verleidelijk om hem te vertellen wat hij het beste kan doen. Het is echter veel effectiever om hem zelf te laten nadenken over de oplossingen. Maar door alleen te zeggen ‘los het samen maar op’ bereik je ook niet het gewenste effect. Leer een kind hoe hij op een goede manier met problemen of conflicten kan omgaan.
Als een kind tijdens een conflictsituatie overstuur is, heeft hij meer moeite met nadenken. Probeer een kind te kalmeren, bijvoorbeeld door hem over de situatie te laten praten. Wanneer hij rustig is kun je hem middels de volgende stappen begeleiden.
Stappen plan
- Wat is het probleem.
Laat een kind vertellen waarom hij boos of verdrietig is. Vul in het gesprek niet te veel zelf in, maar laat een kind praten. Stel vragen en probeer je in te leven in het probleem. Naast zijn eigen gevoelens is het belangrijk dat een kind leert denken aan de gevoelens van anderen. Ook hier kun je naar vragen en een kind bij helpen door te vergelijken met hun eigen gevoelens en andere situaties. - Oplossingen bedenken
Vraag een kind zo veel mogelijk oplossingen te bedenken. Het helpt om je kind complimenten te geven voor het bedenken van verschillende oplossingen. Als een kind er zelf helemaal geen kan bedenken kun je eerst zelf een aantal voorbeelden geven. - De gevolgen
Ga samen na welke gevolgen er bij de verschillende oplossingen horen. - Kies een oplossing
Help een kind na het bespreken van de gevolgen bij het kiezen van de beste oplossing. Vraag bijvoorbeeld waar hij zich het prettigst bij voelt. Door het als een keuze te brengen is een kind zelf verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem. - Oefenen
Je kunt een kind eventueel helpen door de oplossing thuis te oefenen in de vorm van een toneelstukje. - Resultaat beoordelen
Als een oplossing het gewenste effect heeft gehad is het belangrijk een kind te complimenteren voor het zelfstandig maken van een keuze en het oplossen van een probleem. Als de oplossing niet het gewenste effect heeft, kun je een kind aanmoedigen om over andere oplossingen na te denken. Laat blijken dat je trots bent ongeacht het effect.