Vis is denk ik het bekendste brainfood en dat is niet onterecht. In vis zijn verschillende belangrijke voedingsstoffen te vinden waar veel mensen een tekort aan hebben. Vette vis, zoals zalm scoort hierbij goed.  Zalm is heel veelzijdig.  Je kunt het bakken, pocheren, grillen, frituren of er een smakelijke ovenschotel van maken.
Het wordt aangeraden om 2 keer per week vis te eten, waarvan een keer vette vis.

Belangrijke voedingsstoffen in zalm

Vette vis is zeer rijk aan omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de zenuwen, ogen en hersenen.  Deze vetzuren kunnen we niet zelf aanmaken en moeten dus uit ons eten komen.

Naast het feit dat Zalm een super bron van omega-3-vetzuren is, bevat hij veel magere eiwitten en is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D

 Waarom is zalm goed voor je concentratie?

De  omega3 in vette vis is een onverzadigd vet dat helpt om je beter te kunnen concentreren. Zalm bevat tevens de vitamine A en D. Vitamine D heb je in de winter extra nodig in je voeding. Je kunt het dan te weinig uit het zonlicht halen.  Een vitamine D-tekort kan onder andere leiden tot vermoeidheid, zwakke botten en spieren, spier en gewrichtspijn of soms depressieve gevoelens.

Waar is het verder goed voor?

De gezonde visvetten hebben een positieve werking op je hart. De vetten hebben namelijk een regulerende werking op je hartritme. Dit leidt tot een kleinere kans op een hartstilstand. Daarnaast kan omega 3 helpen je cholesterol te verlagen

De omega 3 in zalm zorgt er tevens voor dat je huidcellen vocht blokkeren. Dit heeft als gevolg dat de collageen beter geproduceerd wordt en de elasticiteit van je huid toeneemt.

Lekkere recepten voor kinderen

Het is belangrijk om kinderen vanaf jonge leeftijd vis te leren eten, omdat vis voedzaam is.
Zorg dat je een paar makkelijke vis recepten hebt die toegankelijk zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld vispasta‘s. Mijn favoriet is spaghetti met zalm. Naast de zalm, gaat hier verder nog een uitje, knoflook, spinazie en wat kruidenkaas in.

 Meer kind vriendelijke recepten met zalm