Het is herfstvakantie en we willen met de kinderen naar de film. Er wordt door de kinderen zorgvuldig een film uitgezocht. Het mag niet een echte jongens dan wel meisjes film zijn en hij moet zowel voor een vier als zevenjarige leuk zijn. De kinderen herinneren zich de film welke bij de giraffe in dierenpark Amersfoort wordt gedraaid. Het jeugdjournaal maakte hier vorige week melding van. Deze willen ze ook graag zien, de film Zarafa .

De film vertelt het verhaal van Maki, een tienjarig jongetje dat ontsnapt aan een slavenhandelaar. En van Zarafa, de eerste giraffe in Frankrijk. Hassan, prins van de woestijn, krijgt de taak Zarafa naar Parijs te brengen, als geschenk aan de Franse koning.  Maki reist hen achterna. Hij wil geen afscheid nemen van zijn nieuwe vriendje én heeft beloofd Zarafa thuis te brengen. Op hun lange tocht van Afrika naar Frankrijk beleven ze spannende avonturen. Prachtig om te zien hoe een klein jongetje zijn belofte trouw blijft, ondanks alle tegenslagen die hij meemaakt. Hij beschikt over een enorm doorzettingsvermogen.

In enkele recensies lees ik dat het ook een heftige film is. En inderdaad er zit wel een zware kant aan de film met thema’s als slavernij, oorlog en vrijheid. Een kant die de kinderen gelukkig niet altijd helemaal mee krijgen. Ze genieten van het mooie verhaal, de dierenliefde en de prachtige beelden.

We hebben ze wel voorbereid op het sterven van één van de koeien die mee is op reis, wat natuurlijk een erg droevig moment is. Gelukkig wordt duidelijk gemaakt dat het om een boeddhistische koe gaat en haar ziel nog doorleeft in een ander dier. Er verschijnt symbolisch een vlinder. Waarop onze dochter opmerkt, waarom komt hij niet gewoon weer terug als koe.

Ondanks dat het de film Zarafa een serieus verhaal kent, noemen de kinderen vooral de dingen die ze mooi en bijzonder vinden aan de film. De giraffe die in hart van de jonge Maki kan praten en de drie baby giraffe die als teken van liefde worden geboren.  Al met al genoten van een mooi en bijzondere film.