Deze week verschenen op verschillende plekken berichtjes en filmpjes over staan in de klas. Staan in plaats van zitten kent vele voordelen.

In een filmpje is te zien hoe kinderen staan te werken in de klas. Doordat ze meer bewegen verbeteren schoolresultaten met wel 15%. Daarbij verbranden kinderen 25% meer calorieën.

Er zijn nog niet veel scholen waar permanent met sta-tafels wordt gewerkt. Zitten achter een tafel is de meest gehanteerde werkhouding. Maar waarom eigenlijk? Menig docent vraagt meerdere keren per dag aan kinderen om stil te zitten. Terwijl beweging en staan in de klas veel gezondheidswinst biedt.

Zittend leven is een probleem

Het is gezond om af en toe eens staand te werken. Schoolgaande kinderen brengen ruim 50% van hun wakkere tijd zittend door. Hetgeen de concentratie van kinderen niet ten goede komt en in sommige gevallen leidt tot overgewicht

Meer beweging

Wereldwijd blijkt uit verschillende onderzoeken dat de ‘zittijd’ van een kind drastisch daalt door hoge bureaus. Ook buiten school worden de kinderen actiever. Andere onderzoeken laten zien dat beweging zich vertaalt in meer verbrande calorieën. Ook intellectueel zouden staan en bewegen voordelen bieden. Kinderen zouden moeilijkere cognitieve taken beter kunnen oplossen en oplettender zijn tijdens de les.