Het kinderfeestje van je kind is één van de hoogtepunten van het jaar. Voor een kind althans, als ouder kun je er ook behoorlijk gestrest van worden. Nog voordat het feestje begint, kun je druk zijn met de organisatie ervan. Maar daarvoor sta je soms voor het dilemma, wie nodig je uit op het feestje. Hoeveel kinderen nodig je uit. Mag je kind zelf kiezen of stuur je daar een beetje in.

Hoeveel kindjes

Een heel belangrijke keuze, hoeveel kinderen mag je kind uitnodigen op zijn feestje. Enerzijds is het aantal afhankelijk van wat je gaat doen. Daarnaast speelt de leeftijd van een kind een belangrijke rol. Volgens de boekjes geldt de regel ‘één kind per leeftijd’. Dit betekent dat een zevenjarige, zeven kinderen zou moeten kunnen uitnodigen en een tienjarige tien kinderen. Maar in de praktijk werkt het niet altijd zo. Geen kind is gelijk en ieder kind heeft zijn eigen ideeën hierover.

De gastenlijst

De volgende vaak moeilijke, vraag wie nodig je uit? Kinderen spelen soms wisselend met vriendjes. Het ene moment is het ene kind de beste vriend, een maand later is dit soms weer een ander kind. Hoe ga je hiermee om rondom verjaardagen. Laat je een kind zelf wat namen opnoemen. Of voeg je zelf ook wat namen toe aan het lijstje. En kijk je ook naar de combinatie van kinderen.  Is dit een prettige groep. Soms weet je vooraf al dat bepaalde kinderen samen een garantie zijn voor veel drukte of ruzie.

Terug uitnodigen

En dan het dilemma van het terug vragen. Nodig je alle kinderen bij wie je kind op een feestje is geweest uit op het feestje. Als een kind geregeld wordt gevraagd voor een feestje, voel je je dan verplicht om al deze kinderen terug te vragen? Dit dilemma wordt soms ondervangen door de hele klas uit te nodigen. Maar dat moet je als ouder ook wel trekken.

Niet vriendjes uitnodigen

Steeds vaker laten ouders hun kind bewust een niet-vriendje uitnodigen voor het feestje. Om zo een kind te leren dat je ook met andere kinderen kunt spelen en dat het leuk is voor een kind dat nooit uitgenodigd wordt om ook eens op een feestje te komen.  Maar ja, het blijft wel het feestje van je kind.

Kortom wat een keuzes, we zijn benieuwd naar jullie overwegingen over hoeveel en wie er op een feestje mogen komen.