Een babynaam uitzoeken is best lastig. Er zijn, zeker internationaal, bijna ontelbaar veel namen; jongensnamen, meisjesnamen of namen die voor allebei kunnen. Er is meer keuze dan je ooit zal weten, omdat het gewoon niet te doen is om alle mogelijke namen te bekijken. Hoe vind je uit al die namen nou net degene die jij perfect vindt, die precies past bij jouw kindje? Alhoewel de meeste mensen lijstjes maken met namen die zij mooi vinden, en van daaruit verder gaan werken, kun je het ook eens omdraaien, in ieder geval om een beginnetje te maken. Welke namen wil je je kindje absoluut niet geven

Let op de combinatie met de achternaam

Soms is het niet eens zo dat je een bepaalde naam niet mooi vindt, en dat je hem daarom niet aan je kindje wilt geven. Nee, meestal zelfs draait het om iets anders waardoor een naam niet geschikt is. Daarbij speelt bijvoorbeeld de achternaam een belangrijke rol. De voornaam en de achternaam moeten bij elkaar passen, en elkaar zeker niet op een rare manier aanvullen of op een hinderlijke manier met elkaar rijmen. Misschien zijn er daardoor meteen al een paar namen die je af kunt strepen, die worden het in ieder geval niet. Maar ook als je al op het punt bent waarop je alleen nog wat namen over hebt die je wél mooi vindt, combineer ze dan even met je achternaam om te zien of ze dan nog steeds goed klinken.

Een babynaam en de familie?

Eenzelfde naam als een familielid kan mooi zijn, als je er bewust voor kiest iemand te vernoemen, maar kan ook ingewikkelde situaties opleveren als je het onbewust doet. Een trotse tante die op basis van haar meisjesnamen denkt dat het kindje naar haar vernoemd is, terwijl dat niet de bedoeling was, of een ver neefje dat dezelfde naam blijkt te hebben. Even goed de familienamen checken is dus altijd verstandig!

Ken je iemand met dezelfde naam?

De kans is klein dat je je eigen kind de naam zal geven die iemand die je kent al heeft, zeker als je diegene niet zo leuk vindt. Maak gerust een lijstje met babynamen die je hierdoor echt niet aan je kind zou willen geven, om negatieve associaties te voorkomen. Of het nu gaat om die pestkop uit de kleuterklas of een vervelende collega, als jij geen goede herinneringen of associaties hebt bij een naam, is het niet fijn als die steeds naar boven komen als je eigen kind roept.

Probeer er eens op te rijmen

Een laatste goede tip om je lijstje met namen die direct afvallen misschien nog wat aan te vullen: probeer eens op de babynaam die je eventueel in gedachten hebt te rijmen. Kinderen zijn genadeloos, en als een naam wel erg makkelijk rijmt met woorden die je liever niet in combinatie met de naam zou willen horen, kan dat een goede reden zijn om hem maar niet te kiezen. Er zijn vast en zeker nog aardig wat namen over waarbij dit niet het geval is, en die ook alle andere bovenstaande checks doorstaan hebben.

Waarom we de namen van onze kinderen door elkaar halen