Er is een enorme keuze aan prachtige prentenboeken te koop. Voorlezen uit prentenboeken is behalve leuk en gezellig ook nog eens goed voor de ontwikkeling van een kind. Een kind breid zijn woordenschat enorm uit door voorgelezen te worden. Voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen, werkt rustgevend en versterkt de relatie tussen voorlezer en kind. Ook draagt het bij aan meer zelfvertrouwen en verhoogt het het concentratie vermogen van een kind. Genoeg redenen dus om veel en vaak te blijven voorlezen, maar welk prentenboek kies je dan? Ook dit jaar is er weer een top 10 prentenboeken samengesteld ter gelegenheid van de nationale voorleesdagen. Wat is jouw prentenboek van 2021? 

Het prentenboek van 2021

ImageHet prentenboek, Coco kan het!, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het is geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. Het is een mooi boek wat een lach op ieders gezicht tovert. Het comité van jeugdbibliothecarissen zei er het volgende over; ‘Een prentenboek om voor te lezen aan peuters en kleuters, zonder dat het kinderachtig is. Coco kan het! is een boek dat herkenbaar is voor iedereen, groot en klein, ieder op zijn of haar eigen niveau’

Bestel het boek bij je lokale boekhandel of via bol.com

Van Coco kan het! is ook een voorlijk dans en mee zing liedje gemaakt. Geschreven en gecomponeerd door Thijs Borsten, gezongen door Gerson Main.

Andere prentenboeken van 2021 die zijn geselecteerd

Naast het prentenboek van 2021 zijn er nog negen boeken geselecteerd, een heel diverse verzameling prentenboeken waar voor een ieder iets bij zit wat zal aanspreken.

Wat rijmt er op stoep?

ImageHouden jou kinderen wel van vieze woorden zegen, een beetje ondeugend zijn. Dan is dit een ondeugend rijmprentenboek wat ze zeker zal aanspreken. Wat rijmt er op stoep? is  van de maker van Hé, wie zit er op de wc?

Vandaag wordt oma heel veel jaar.
Thomas bedenkt een gedicht voor haar.
‘Lang zal ze leven…’
Maar, hé, wat ligt daar?
Wat gaan we nu beleven?
Wat rijmt er op stoep?

Een hilarisch avontuur vol vette pech!

 

Eén voor jou, twee voor mij 

Image

Eén voor jou, twee voor mij van Jörg Mühle is een fris en speels prentenboek over delen.
Veel kinderen vinden het best moeilijk om te delen. Zo ook Beer en Wezel.

Beer vindt drie heerlijke paddenstoelen. Zijn vriend Wezel gooit ze meteen in de pan. Maar dan hebben de vrienden een probleem: drie paddenstoelen voor twee dieren, hoe moet dat nou?
Zowel Beer als Wezel vindt dat hij recht heeft op twee paddenstoelen. Dan komt Vos aangeslopen en gaat er met een paddenstoel vandoor. Probleem opgelost, ware het niet dat er ook nog een toetje is: drie aardbeien…

Een heel herkenbaar thema voor jonge kinderen

 

 

De jongen en de walvis

Image Er was eens een jongen die graag alleen was.
Maar op een dag viel hij in slaap…
In droomachtige afbeeldingen vertelt Linde Faas het verhaal van een toevallig treffen tussen een jongen en een reuzenwalvis. Door deze ontmoeting komt de jongen erachter hoe fijn het is om:
iemand om mee te spelen
iemand om mee te ontdekken
en iemand om zich mee te verwonderen
… een vriend te hebben.

De jongen en de walvis is een prachtig, ontroerend prentenboek dat je doet verlangen het steeds opnieuw te lezen… en een vriend te hebben zoals de walvis.

 

Op wegImage

Al jaren tekent Leo Timmers allerlei voertuigen die rijden, vliegen of duiken. In Op weg bewegen ze ook echt! Door middel van schuifjes of draaischijven scheurt de raceauto weg, rijdt de tram tingelend voorbij en stijgt het vliegtuig op. 
De flapjes en beweegbare draaischijven stimuleert kinderen om actief mee te lezen. 
Voer-, vaar en vliegtuigen uit onder meer Aap op straat, Garage Gust en Franky zijn verzameld in dit stevige kartonboek voor kleine handjes, Op weg.

 

 

Dit is uil

Image

Nog een prachtig prentenboek voor kinderen van 3 tot 6 jaar, Dit is ui. 

Welkom in het bos, we gaan een heel bijzonder dier ontmoeten
Kennen jullie elkaar al?
Nee?

Oké, mag ik je voorstellen aan…

Een interactief fladder-, tik- en klapboek.
Het verhaal is goed te begrijpen voor jonge kinderen en de illustraties spreken ze erg aan. 

 

 

 

Lees meer over interactief voorlezen

Kom je mee?

ImageKom je mee? is een boek vol herkenning, speciaal voor de vele kinderen die zich in de situatie bevinden van ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn

Als Nesta zijn A-diploma haalt, krijgt hij een mooie grote ingelijste foto van zijn goede vriend de kat Bardo. Voor op zijn kamer bij papa. Want als Nesta bij zijn papa is mist hij Bardo. Daarom schrijft hij hem briefjes, maar dat is niet hetzelfde.

Op een dag neemt Nesta Bardo mee in zijn gymtas. Eerst mee naar school, waar Bardo heel stil moet zijn zodat de juf hem niet hoort. En dan mee naar het appartement van papa. Bardo maakt meteen vriendjes met de kat van de buurvrouw…

 

Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje

mijn handen dansen

Het prentenboek van 2021 voor de allerjongste.

Peuters en kleuters kunnen in dit stevige kartonnen boekje ontdekken wat ze allemaal met hun handen en met hun mondje kunnen doen.

Met je handjes kan je klappen, op tafel trommelen en dag zwaaien. En wat kan je met je mondje allemaal doen? Een kusje geven, toeteren als een indiaan en ijsjes likken! Doe jij het kindje in dit boek na? De prenten in heldere kleuren spreken kleuters erg aan. De leuke versjes kunnen ze snel nazeggen.  Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje is een prachtig boekje om samen van te genieten

 

Naar de wolven

naar de wolvenVoor kindjes die een broertje of zusje krijgen. Naar de wolven is een betoverend prentenboek over de komst van een nieuwe baby
Fabeltje vindt het nieuwe speeltje van zijn bazen maar niets. Het mag op de bank en op tafel en in het grote bed. En het kan niet eens mooi zitten! Op een nacht heeft hij er genoeg van en sluipt naar het wiegje. ‘Kom,’ fluistert hij tegen het speeltje. ‘Klim op mijn rug. We gaan.’
Samen vliegen ze over de bergen en galopperen ze over het strand.

‘Wat gaan we doen?’ vraagt Benjamin. ‘Waar gaan we heen?’
‘Naar de wolven,’ zegt Fabeltje.
Maar als ze bij de wolven zijn, is Fabeltje niet meer zo zeker van zijn plan…

 

Petra

petra

Is Petra een berg? Een eiland? Een ei?

Wie weet!
Wat Petra vandaag ook is, ze voelt zich steengoed.

Petra is een machtige berg. Ze kan niet worden bewogen door de wind of door de tijd. Dat denken we tenminste, tot we ontdekken dat Petra iets veel bijzonderders is. Ze kan alles zijn – een eiland, een ei en zelfs een olifant – dankzij haar levendige fantasie.

Petra is een magisch verhaal, geschreven en prachtig geïllustreerd door de Italiaanse Marianna Coppo. Ze leert de lezer over veerkracht: Petra mag dan wel een steen zijn, ze past zich flexibel, zelfverzekerd en vol optimisme aan aan iedere nieuwe situatie waarin ze zich bevindt. Deze kleine kei tovert bij jong en oud een lach op het gezicht!