De hersenen van een kind zijn volop in de groei. Voor een goede ontwikkeling van zijn hersenen is goede voeding essentieel.  Voldoende water, vitaminen en juiste vetten zijn belangrijk bij de ontwikkeling van een kind. Waar moeten we bij kinderen opletten? Wat doen de verschillende voedingstoffen met je hersenen?

Onverzadigde vetten

Avocado, Citroen, Voedsel, Vitaminen, Voedzaam, Gezonde

Onverzadigde vetten, hebben een positieve invloed op het lichaam en speciaal op de hersenen. Denk hierbij aan concentratievermogen, geheugen, het vermogen om nieuwe dingen op te kunnen nemen en de hersenontwikkeling. De goede vetten kun je onder andere vinden in vette vis, avocado’s, lijnzaad en noten.

Vitamines

Vruchten, Zoete, Fruit, Exotische, Ananas

Om hun hersenen nog beter te kunnen gebruiken, hebben kinderen  vitamines nodig. Het gaat vooral om de vitamines K, E, D en A. Dit zijn vitamines die nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het zijn in vet oplosbare vitamines. Onverzadigde vetten zijn dus onmisbaar, anders zijn de vitamines niet werkzaam.

Suiker en je hersenen

De hersenen hebben voldoende energie nodig om goed te kunnen presteren.  Energie in de vorm van glucose. In de rest van het lichaam heb je de mogelijkheid om glucose op te slaan voor later gebruik. Maar de hersenen hebben deze capaciteit niet. Het daarom van belang dat kinderen gedurende de dag voldoende eten. Glucose haal je niet alleen uit suiker, maar ook uit vezelrijke voeding met koolhydraten.

Water

Glas, Water, Ijsblokjes, Drinken, Koud, Druppelen

Water is ontzettend belangrijk voor het optimaal functioneren van het lichaam. Ten eerste omdat het er voor zorgt dat de glucose heel gemakkelijk in het bloed kan worden opgenomen. Dit heeft direct positieve gevolgen voor de hersenfuncties. Daarnaast zorgt water drinken voor een beter concentratievermogen en de mogelijkheid om informatie op te nemen en te onthouden.

Wat is goede voeding

Nu we weten welke stoffen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, wat is dan goede voeding om te eten?  Er zijn zes belangrijke voedingsstoffen die je een kind vaker moet geven. 

 1. Zalm
  In deze vette vissoort zit heel veel omega-3. Een gezond vetzuur die er onder andere voor zorgt dat het de cognitieve achteruitgang tegengaat. En goed voor het concentratie vermogen van kinderen.
 2. Avocado’s
  Een avocado bevat veel Vitamine K en Kalium. Twee stoffen die er voor zorgen dat de bloeddruk naar beneden gaat en dat zuurstof sneller en gemakkelijker de hersenen kunnen bereiken.
 3. Bessen
  Verse bessen en vruchten in het algemeen, bevatten ontzettend veel antioxidanten. Deze hebben een positieve invloed op het functioneren van de hersenen.
 4. Chocolade
  Als een kind zich happy voelt kan het zich beter concentreren. Chocolade geeft je dat gevoel, dankzij een stof die endorfine heet.
 5. Eieren
  Eieren zijn rijk aan choline. Een stof die een kind nodig heeft voor een goede hersenontwikkeling.
 6. Water
  Zorg dat een kind voldoende water drinkt, 1 tot 1,5 liter zorgt er voor dat een kind goed alert blijft.

Wist je dat geur en smaakstoffen bijna elk kind doen eten.