Ieder kind leert anders. Elk kind heeft zijn eigen leerstijl. Zowel op school als daar buiten. Kolb (een bekende Amerikaanse psycholoog) maakt onderscheidt in abstract of concreet en actief of reflecterend. Dit lever vier combinaties op, die overeenkomt met vier verschillende leerstijlen. Elke leerstijl vraagt een andere manier van stimuleren.
De dromer: analyseren en abstract denken
De dromer wil ‘eerst denken, dan doen’. Hij denkt na over verschillende situaties en probeert zich hierin in te leven. Hierdoor ziet hij vaak meerdere (goede) oplossingen, maar twijfelt over een beslissing. Hij kan zich goed inleven in verschillende situaties en kan een probleem vanuit vele standpunten bekijken. De dromer ziet daardoor vaak sneller oplossingen. Dromers maken en bedenken graag dingen, hier hebben ze echter wel de tijd en ruimte voor nodig.
Hoe stimuleer je de dromer?
Zorg voor verschillende meningen over een probleem, dat stimuleert. Geef dromers de tijd en ruimte om ervaringen te verwerken en hun gevoelens te uiten. Dromers leren het best wanneer de leerkracht de stof met voorbeelden uitlegt. Dromers hebben een hekel aan tijdsdruk. Probeer ze daarom zo min mogelijk onder tijdsdruk werkzaamheden te laten doen.
De denker: waarnemen en overdenken.
Een denker stelt graag onderzoekende vragen. Hij kijkt naar wat er gebeurt en probeert algemene regels daarin te ontdekken, die eventueel met elkaar of met andere ervaringen in verband kunnen worden gebracht. Een denker houdt van logica en redeneren. Een denker leert het beste in gestructureerde situaties. Hij leert het best uit boeken en voordrachten, want die zijn logisch opgebouwd. Denkers kunnen niet goed tegen onzekerheid of wanorde. Ze vragen niet snel om hulp.
Hoe stimuleer je de denker?
Denkers weten graag waarom ze iets leren. Vertel ze dit daarom ook. Een denker heeft orde en rust nodig in de klas, groepswerk is niet echt aan hem besteed. Geef denkers de tijd om zelf het hoe, wat en waarom te ontdekken. Bemoei je niet teveel met een denker. Denkers ervaren dit snel als een inperking van hun ambities.
De beslisser: gestructureerd experimenteren.
De beslisser hakt graag knopen door. De theorie interesseert hem niet zo, wel de oplossing voor het probleem. De beslisser voelt zich goed als hij een stappenplan kan gebruiken om zo stap voor stap het resultaat te kunnen bereiken. Een beslisser leert het meest als hij de kans krijgt om zaken uit te proberen en te oefenen onder begeleiding van een expert.
Hoe stimuleer je de beslisser?
Help de beslisser om een duidelijke rode draad te herkennen in de leerstof Laat de beslisser zelf een probleem oplossen, geef hem hierbij aanwijzingen en raad. Beslissers leren het best als ze voorbeelden uit de praktijk krijgen. Maak de beslisser duidelijk dat wat hij nu leert, later van pas komt.
De doener: concreet ervaren
Een kind met een uitvoerende leerstijl, wil graag ervaringen opdoen en experimenteren. Als een doener ergens aan begint wil hij ook resultaten zien. Hij werkt graag samen met anderen, komt snel in actie en probeert ook anderen mee te trekken. Een doener kan zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties en onverwachte omstandigheden. Hij kan ongeduldig zijn en gaat snel over tot actie zonder goed na te denken.
Hoe stimuleer je de doener?
Voor een doener is sfeer en menselijk contact heel belangrijk. Je stimuleert een doener door veel samen te doen.
Doeners hebben uitdagingen en spanningsvolle situaties nodig die om snelle keuzes vragen. Ze gaan soms zonder na te denken aan het werk. Evalueer een taak achteraf en help ze hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Geef een doener de nodige tijd en ruimte om dingen uit te proberen.
Om een kind optimaal te kunnen laten leren, is het belangrijk je bewust te zijn van zijn leerstijl. Het is wel goed te wisselen tussen leerstijlen. Zo kunnen kinderen ook andere leerstijlen ontwikkelen. Een leerstijl ligt nooit compleet vast, deze is veranderbaar. Helaas wordt er in het onderwijs vaak onvoldoende rekening gehouden met verschillende leerstijlen. De nadruk ligt vooral op verbale vaardigheden.
Lees meer over leren leren
We aanvaarden dat een vingerafdruk ‘uniek’ is voor ieder mens. Maar hoe iemand denkt of leert, kortom zijn brein gebruikt reduceren we tot een beperkt aantal leerstijlen. Dit is toch gewoon te gek voor woorden.
Klopt wat je schrijft. Dit zijn slechts heel ruime structuren.
Leuk artikel, echter ik herken mijzelf niet in een van bovenstaande leerstijlen. Die van mij (ik,man van bijna 60)
had op de lagere school een totaal afwijkende leerstijl als de rest van de klas. Hier een voorbeeld van de reken
lessen. De lerares legde eindeloos uit dat je met tellen en doortellen twee getallen kunt optellen en op deze
manier een som uit kan rekenen. Dat was voor mij een heel erg omslachtige en slaapverwekkende manier.
De beste reken resultaten haalde ik pas toen ik een lijstje kreeg met alle sommen van 1 t/m 9 met de uitkomsten.
daarbij ,en een paar klassen hoger ook met de 2 cijfer sommen. Dat lijstje zat, en zit nog steeds als een foto in
mijn geheugen, Ik hoef dus alleen maar terug te denken aan dat lijstje en ik zie nog steeds die som en het
antwoord voor me, wat ik zonder verder na te denken op kan schrijven. Vanaf de derde klas (nu groep 5)
moest ik perse leren op hun omslachtige manier. Ik haalde de beste resultaten door domweg onthouden.
Van de op school verplichte “begrijp” manier daar kon ik niks mee. Een som als “Piet geeft aan zijn vrouw, etc”
die kon ik niet oplossen, want dan voelde ik mij verplicht aan de enige “piet” te denken die ik kende, en die was
niet getrouwd, dus op die manier was die som voor mij nooit op te lossen. Na de lagere school ben ik verder
gegaan in exacte vakken en nadien all round electronica reparateur geworden, wat voor mij iets heel eenvoudigs is.
Heb ik een Hoog IQ? weet ik niet, ik heb wel eens zo een test gedaan en daar scoorde ik heel erg hoog, maar dat
kwam volgens mij meer omdat ik van de voren hierover een boek had gelezen in de bibliotheek en ik dus de
meeste vragen al eens gezien had en dus het goede antwoord zonder na te denken op kon schrijven,
Uiteraard herken jij jezelf hierin niet. Een vingerafdruk is uniek voor ieder individu, maar hoe ons brein informatie verwerkt zouden we reduceren tot enkele leerstijlen. Te gek voor woorden toch.
Iedereen is beelddenker … neem een architect zijn tekeningen niet af, verwijder uit een Ikea-handleiding aub niet de tekeningen. Niemand krijgt het meubel nog in elkaar. Orkestleden moeten de beeldtaal van de dirigent correct interpreteren …
Dit gaat toch helemaal niet over beelddenken. Het sprookje van beelddenken heeft geenenkele wetenschappelijke grond.
Hoi Alexander,
Interessante vraag! Volgens mij is het deels aangeboren en erfelijk. Beelddenken is bijvoorbeeld erfelijk.
Ik ga dit eens verder uitzoeken. Binnenkort lees je hier meer over.
Groetjes Monique
Hoi Monique,
Weet jij toevallig of en zo ja hoe leerstijlen zich ontwikkelen bij kinderen? Of is het een soort aangeboren iets? Of hebben we er als opvoeders misschien in de eerste jaren nog invloed op? Ik zoek me suf op internet maar vind niet echt een antwoord.
Groetjes,
Alexander