Het klinkt eigenlijk heel logisch. De manier waarop een kind adem haalt, heeft invloed op hoe hij zicht voelt en hoe hij presteert. Dit komt omdat de manier waarop je adem haalt veel invloed heeft op hoe je denkt, hoe je beweegt, op wat je wel en wat je niet snapt, op wat langs je heen gaat en heel belangrijk op wat er tot je komt!
We doen een proefje: Leg je hand op je onderbuik en adem langzaam in en uit. Vul je longen met zuurstof en blaas langzaam weer uit. Hou dit een poosje vol en stel je voor dat je in de klas zit. Aan je tafeltje tussen de andere kinderen. Stel je voor dat juf een mooi verhaal aan het vertellen is en dat je luistert of stel je voor dat er een kindje in de klas begint te huilen omdat het buikpijn heeft en dat je toekijkt hoe juf gaat troosten. Stel je ook eens voor terwijl je nog zo rustig aan het ademen bent dat je een moeilijke som moet oplossen of dat je in de gymzaal bent en een doelpunt moet maken. Gaat dat lukken?
Laat je ademhaling nu weer gewoon worden en neem een som in je hoofd en probeer deze uit te rekenen. Let nu eens op je ademhaling, hoe is je ademhaling nu? En hoe zou jij met deze ademhaling reageren op de situaties die hierboven zijn beschreven?
Kinderen die veel te langzaam naar school fietsen en klagen over moeheid en pijn in de benen, ademen vaak te langzaam. Door het langzame ademen krijgen de benen niet genoeg zuurstof en dit doet echt pijn. Op een dergelijk moment is het handig om met een kind een liedje te gaan zingen of samen een som uit te rekenen. Hierdoor gaat een kind sneller adem halen waardoor het lichaam genoeg zuurstof krijgt om actief te zijn en door te fietsen.
Kinderen die hakkelen of struikelen over hun eigen woorden als ze iets willen vertellen, hebben er weer baat bij om rustiger te gaan ademen. Even een hand op de buik leggen en rustig ademen zorgt er voor dat de woorden vloeiender naar buiten komen.
Je kunt snappen dat Hoogsensitieve kinderen er baat bij hebben als er voordat ze beginnen met rekenen, even aan hun ademhaling wordt gedacht. Wie langzaam adem haalt, kan geen sommen maken, maar voelt wel aan hoe het met het klasgenootje met buikpijn gaat en is dus afgeleid. Voor het rekenen je ademhaling versnellen doet wonderen. Door een liedje met tempo te zingen of even te bewegen, krijg je ook deze kinderen actiever aan het rekenen.
Bij drukke kinderen kan het juist goed zijn om de ademhaling rustiger te maken. Hierdoor kunnen ze beter luisteren en stof tot zich nemen als deze wordt uitgelegd. Ook kunnen bijvoorbeeld kinderen die pesten zo beter aanvoelen hoe de kinderen om hen heen zich voelen.
Met ademhalen kan je spelen en het is goed om er bij jonge kinderen op te letten hoe ze ademen. Logopedisten en fysiotherapeuten letten vaak ook op ademhaling. Je kunt hier goede resultaten bij bereiken.