Er zijn er duizenden, betaald en gratis apps voor op je smartphone of tablet.  Kinderen zijn dol op apps en kunnen zich er vaak (te) lang mee vermaken.  Spelen op een schermpje is leuk en makkelijk. Maar hoe zit het met de inhoud? Wat zijn goede apps voor kinderen? Waar moet je opletten?

Goede apps voor kinderen

Vaak gaat de discussie over schermtijd, terwijl het ook goed zou zijn om het over scherminhoud te hebben. Wat doen kinderen op het scherm. Is de inhoud betrouwbaar en gebruikersvriendelijk. Een app zorgt voor vermaak van kinderen en soms leren kinderen ook nog iets van. Iemand die en app bouwt wil hier graag iets mee verdienen. Dit kan door mensen voor de app te laten betalen of reclame aan de app toe te toevoegen. Ook bieden apps vaak in-app aankopen aan. Je koopt dan extra functie, levens of levels in (veelal gratis) spelletjes. Vooral voor kinderen kan dit misleidend zijn, ze realiseren zich niet je met echt geld moet betalen. Wat kan resulteren in hoge rekening voor jou als ouder. Waar moet je op letten bij apps die je kinderen gebruiken:

  • Hoe gaan ze om met privacy. Wordt je kind niet verleid om persoonlijke informatie van zichzelf in te vullen?
  • Zit er een chat functie in de app of game. Een risico hiervan is dat je kind in contact kan komen met mensen met een nepprofiel en verkeerde bedoelingen. 
  • Hoe wordt omgegaan met in-app aankopen en reclame 

Inspiratie nodig: De top vijf leukste (gratis) apps voor kinderen 

Ouderlijk toezicht op app gebruik

Op een iPad of Android-tablet kun je via instellingen toezicht houden op wat je kind allemaal doet en heel belangrijk kun je in-app aankopen voorkomen.

Instellingen > Algemeen > Beperkingen > Schakel beperkingen in > voer een code in > zet ‘Kopen vanuit apps’ uit.

Heeft je kind toch ongewenst geld uitgegeven in de App Store of in een spelletje, dan kun je bij Apple je geld terugvragen via deze Apple-webpagina. Je logt in met je Apple ID en zoekt de aankoop op. Binnen 14 dagen kan dat zonder opgave van redenen. 

Bij Android kun je in-app aankopen beperken door ze te beveiligen met het wachtwoord van je Google-account. Bij iedere aankoop in de Play Store moet je je wachtwoord invoeren. In-app aankopen kun je niet apart blokkeren.

Play Store > menuknop links bovenin > Instellingen > Verificatie vereisen voor aankopen > Voor alle aankopen via Google Play op dit apparaat.

Daarnaast heb je met deze Android-apps het tabletgebruik van je kind onder controle met Kids Place. Deze app geeft je als ouder toezicht op je kind en voorkomt bijvoorbeeld dat je kind aan je persoonlijke data zit, ongewenste aankopen doet en het staat alleen apps toe waarvoor jij toestemming hebt gegeven.