Overal in het nieuws gaat het over de Corona Virus-uitbraak . We weten wel dat mensen met een jeugdig, gezond immuunsysteem het virus aankunnen en snel herstellen.  Maar vergeet niet dat kinderen niet immuun zijn voor de angst die om hen heen wervelt, over de mogelijkheid van een pandemie.  Wat vertel je kinderen over het Corona virus

Het kan best lastig zijn om over het Corona virus te praten met je kind. Je wilt je kind tenslotte niet bang maken. Maar het is waarschijnlijk dat je kind al van vrienden op school heeft gehoord over het virus. Dat kan een bron zijn van enge geruchten, waarover je niets weet als je het niet bespreekt.

Als je met kinderen praat over een onderwerp dat in het nieuws is, vraag dan eerst wat ze al hebben gehoord.  Je kunt ze geruststellen en reageren op eventuele angsten waarover een kind zich zorgen maakt en geruchten corrigeren die niet waar zijn ( “Nee, het is niet waar dat iedereen die het virus krijgt, sterft; in feite krijgen de meeste mensen een lichte griep en herstellen ze snel.”)
Geeft geruststellende informatie die past bij de leeftijd van een kind.

Wat vertel je kleuters over het Corona virus?

Kleuters kunnen nog geen goed onderscheid maken tussen wat echt is en wat niet. Bescherm een kind daarom tegen negatief nieuws. Leer ze wel dat het extra belangrijk is hygiënisch te zijn. Leg uit dat ze extra hun handen moeten wassen en niezen in hun elleboog. 

Wat vertel je schoolgaande kinderen over het Corona virus

Schoolgaande kinderen krijgen veel mee uit hun omgeving. Je kunt je kind niet afschermen voor het nieuws. Bespreek de situatie met je kind. Als jij namelijk vertelt hoe het echt zit, kan je kind zich geen ‘spookverhalen’ in zijn hoofd halen. Wees eerlijk over de feiten, maar blijft nuanceren en relativeren. 
Doel van de communicatie is dat een kind zich veilig voelt. Dat hij weet volwassenen er alles aan doen om het bestrijden. Dat kinderen en volwassenen die anders gezond zijn, een goed immuunsysteem hebben die dit virus kan bestrijden. 

Kinderen kunnen vragen hebben die je misschien niet altijd kunt beantwoorden. Zoek het samen op, kies hierbij een verantwoorde bron van de overheid of RIVM. Of zeg dat je er later op terug komt.

Wil je kind het nieuws over het corona virus graag volgen? Kijk dan samen naar het Jeugdjournaal. Hier wordt de informatie gegeven op een manier die goed past bij de belevingswereld van kinderen.