Het is vervelend als kinderen achterblijft met leren lezen. Als lezen moeilijk gaat beleeft een kind hier ook minder plezier aan. Met alle gevolgen van dien. Wat kun je als ouder doen bij leesproblemen?
De oorzaken van de leesproblemen komen vaak door problemen of moeite die een kind heeft met het automatiseren van de letter-klankkoppeling en in een zwak fonemisch bewustzijn. Kinderen lezen vaak spellend omdat ze woorden niet herkennen. Of radend omdat kind te snel wil en uit de context denkt te weten wat er staat. Ook kunnen oog gerelateerde problemen de oorzaak van leesproblemen zijn.
Wanneer moet je je zorgen maken bij leesproblemen?
Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. En ook al willen we vaak dat kinderen zich volgens het boekje ontwikkelen. Dit is niet altijd het geval.
Als je merkt dat je kind langzaam leest of veel fouten maakt is het goed alert te zijn. Voor moeizame lezers is leesplezier enorm belangrijk en dit kan snel minder worden als het niet gemakkelijk gaat. Als er sprake is van dyslexie is het goed dit op tijd te weten, zodat extra ondersteuning geboden kan worden. Maar mocht er sprake zijn van dyslexie dan dienen er diverse stappen gezet te worden alvorens een kind getest kan worden.
In de kleuterleeftijd is het nog niet mogelijk om dyslexie vast te stellen. In deze fase zijn er echter al wel signalen die kunnen wijzen op mogelijke problemen wanneer een kind later in groep drie gaat leren lezen. Je kunt hierbij denken aan:.
- Spreekt een kind de woorden goed uit?
- Begrijpt een kind een verhaaltje als ik dat voorlees?
- Begrijpt een kind de plaatjes bij een verhaal?
- Kan hij versjes onthouden? en rijmen?
- Heeft een kind belangstelling voor boekjes of briefjes?
In groep twee moeten kinderen alle enkele loze letter kunnen herkennen. In groep drie leert een kind lezen. De volgende vragen geven een beeld van hoe dit voor een kind verloopt:
- Kent een kind de letters van het alfabet?
- Kan een kind namen van kleuren, dagen van de week, cijfers of reeksen onthouden?
- Is een kind opgewekt als het naar school gaat of van school komt? of zoekt hij uitvluchten om niet naar school te gaan?
- Zijn er lichamelijke of gedragsproblemen?
- Komt dyslexie in de familie voor?
Wat kun je doen als een kind achterblijft met leren lezen?
Wanneer je vermoed dat een kind achterblijf met taal- of leesontwikkeling is het goed dit te bespreken met de leerkracht. Herkent de leerkracht wat jou opvalt. Scoort een kind beneden het geen van wat hem verwacht mag worden, vraag dan wat de school of de leerkracht aan (extra) begeleiding geeft of kan geven. Scholen moeten dit vastleggen in behandelplannen. Vraag naar dit plan, zodat je goed kunt samenwerken met school. Want ook thuis zal veel gelezen moeten worden.
Wat leren lezen en automatiseren met elkaar te maken hebben!