Als iemand iets tegen je zegt, hoe lang duurt het dan om de informatie te verwerken en te reageren? Je hebt er misschien nog nooit over nagedacht. Maar die reactietijd is het resultaat van iets dat verwerkingssnelheid wordt genoemd.

Iedereen verwerkt informatie in een ander tempo. Misschien heb je je kind een paar seconden stil zien staan ​​voordat hij op iemand reageerde, meer tijd aan huiswerk besteedde dan verwacht, of lang de tijd nam om iets uit te leggen. Dit kan te maken hebben met de verwerkingssnelheid.

Lees meer over de verwerkingssnelheid en wat er gebeurt als kinderen er lang over doen om informatie te verwerken.

Wat is verwerkingssnelheid?

Verwerkingssnelheid is het tempo waarin u informatie opneemt, begrijpt en begint te reageren. Deze informatie kan visueel zijn, zoals letters en cijfers. Het kan ook auditief zijn, zoals gesproken taal.

Sommige mensen hebben een snellere verwerkingssnelheid dan anderen. Het heeft niets te maken met hoe slim iemand is – hoe snel ze informatie opnemen en gebruiken.

Kinderen die sneller werken, zijn misschien de eersten die de vraag van een leraar beantwoorden, of zijn het kind in de klas dat altijd de grappige oneliner heeft. Aan de andere kant kunnen kinderen met een lage verwerkingssnelheid veel langer duren dan andere kinderen om dingen te doen, zowel op school als daarbuiten.

Stel je bijvoorbeeld het woord huis voor . Een kind met een lage verwerkingssnelheid weet misschien niet meteen wat die brieven zeggen. Ze moeten uitzoeken welke strategie ze moeten gebruiken om de betekenis van de letters voor hen te begrijpen. Het is niet dat ze niet kunnen lezen. Het is gewoon dat een proces dat snel en automatisch is voor andere kinderen van hun leeftijd langer duurt.

“Een lage verwerkingssnelheid heeft niets te maken met hoe slim kinderen zijn, maar met hoe snel ze informatie kunnen opnemen en gebruiken.”

Te veel dingen tegelijk zeggen kan ook een uitdaging zijn. Als je aanwijzingen in meerdere stappen geeft: ‘Als je beneden komt, neem dan je notitieboekje mee. En kun je de vuile glazen ook naar beneden halen en in de vaatwasser doen? ”- een kind met een lage verwerkingssnelheid volgt ze misschien niet allemaal. Met een lage verwerkingssnelheid is het moeilijk om al die informatie snel genoeg te verteren om te doen wat werd gevraagd.

Een lage verwerkingssnelheid kan het op alle leeftijden moeilijk maken om te leren. Het kan het voor jonge kinderen moeilijker maken om de basisprincipes van lezen, schrijven en tellen onder de knie te krijgen. En het heeft invloed op het vermogen van oudere kinderen om taken snel en nauwkeurig uit te voeren.

Kijk hoe een expert de lage verwerkingssnelheid uitlegt en hoe dit kinderen beïnvloedt.

Hoe langzame verwerkingssnelheid eruitziet

Een langzame verwerkingssnelheid kan kinderen in de klas, thuis en tijdens activiteiten zoals sporten beïnvloeden. Kinderen kunnen problemen hebben met:

 • Tests op tijd afronden
 • Huiswerk binnen een redelijke tijd afmaken
 • Luisteren of aantekeningen maken wanneer een leraar spreekt
 • Aantekeningen maken tijdens het lezen
 • Wiskundige problemen in hun hoofd oplossen
 • Geschreven projecten doen met meerdere stappen en details
 • Op de hoogte blijven van het gesprek

Gezinnen en leerkrachten kunnen opmerken dat een kind:

 • Wordt overweldigd door te veel informatie tegelijk
 • Heeft meer tijd nodig om beslissingen te nemen of antwoorden te geven
 • Moet informatie meer dan eens lezen om het te begrijpen
 • Mist nuances in een gesprek
 • Heeft moeite om aanwijzingen op te volgen, vooral als hem wordt gevraagd meer dan één ding te doen

Wat te doen als u zich zorgen maakt

Als u denkt dat een kind worstelt met de verwerkingssnelheid, is de eerste stap om de punten met elkaar te verbinden. Leraren kunnen contact opnemen met het gezin van een leerling. En gezinnen moeten contact opnemen met de leraar van hun kind. Deel uw eigen observaties en ontdek wat er thuis of in de klas gebeurt.

Ontdek of de verwerkingssnelheid van taak tot taak kan verschillen . En kijk hoe het is om te worstelen met de verwerkingssnelheid: ontdek een dag uit het leven van een kind met een lage verwerkingssnelheid .