Het is tijd om NEE te zeggen tegen alle pogingen om vierkante kinderen in ronde gaten te passen. Geldt dit ook voor jou? Zeg dan JA tegen een opvoeding vanuit acceptatie en plezier. Kijk naar de unieke talenten van je kind.
Wat als je kind ‘anders’ is? gaat niet over ‘het kind met een diagnose’, maar over jou als ouder. Hoe ga je in deze situatie om met je kind, je relatie, je vrienden, de school én met jezelf en je verwachtingen over je kind?
Risico versus kans
Het boek begint met een uitzetting van verschillende in meer of mindere maten herkenbare verhalen. Er worden diverse zienswijze besproken en door kleine nuances grote verschillen gemaakt. Een bijzondere die mij is bijgebleven in dit boek is het gesprek dat gaat over het risico op autisme of dyslexie. Waarbij terecht wordt opgemerkt of het over een ziekte gaat!
Helaas worden afwijkingen in onze maatschappij vaak besproken met een negatieve ondertoon en associaties. Daarom wordt voorgesteld om over de kans te praten ipv het risico. Dit lijkt een kleine nuance maar heeft een groot effect.
Deborah Reber
Deborah Reber is in Amerika een succesvolle schrijfster van Young Adult-boeken. Maar ze heeft ook een hoogbegaafde, autistische zoon Asher van 14.
Over het opvoeden van Asher (en de vele andere voorbeelden uit haar inmiddels opgerichte platform TiLT Parenting) heeft ze een boek geschreven voor iedere ouder van een kind dat anders is dan de rest – door bijvoorbeeld autisme, ADD, ADHD, OCD, hoogbegaafdheid of dyslexie. Ze geeft niet alleen praktische en nuttige inzichten, maar steekt vooral ook een hart onder de riem en leert ouders om anders naar het kind én zichzelf te kijken. Wetenschappelijk onderbouwd, met veel input van experts, toegankelijk en eerlijk geschreven, spaart ze zichzelf niet. Waardoor het niet alleen een boek is met veel nuttige tips voor jou als ouder, maar ook een boek dat je raakt.
Waarom moet je Wat als je kind ‘anders’ is lezen
Ondank dat het boek iets te Amerikaans is en hierdoor iets minder toepasselijk op de Nederlandse situatie, zijn er veel redenen om het boek te lezen.
Je leest veel herkenning, wat maakt dat je je realiseert dat je niet alleen bent, maar bovenal geeft het je een positief gevoel. Wanneer je eenmaal accepteert wie je kind is en wat zijn kwaliteiten zijn. Je er bij stil staat welk gedrag je echt zou willen veranderen en waarom. Maakt dat je misschien veel minder wil veranderen.
De uitspraak van Vincent van Goth: Normaal zijn is als een geplaveide weg; het loopt comfortabel, maar er groeien geen bloemen.
Wees dankbaar voor de kleur die je kind die “anders” is, je leven geeft!