Kinderen die voor 1 oktober zes jaar werden, mochten tot 1986 standaard door naar de basisschool en de rest bleef op de kleuterschool. Tegenwoordig is dat anders, ouders en leerkracht bepalen samen of een kind toe is aan groep drie.
Bij sommige kinderen is het heel duidelijk. Ze kunnen al een beetje lezen, hun naam schrijven en simpele sommetjes maken. Een andere groep kinderen kan nog niet lezen en schrijven maar gaat toch ook mee naar groep drie.
Het blijkt dat uit beide groepen kinderen zijn, die zich prima redden, maar ook die het niet gemakkelijk hebben als ze eenmaal in groep drie zitten.
Hoe wordt bepaald of een kind toe is aan groep drie?
Hoe een kind zich ontwikkelt wordt bepaald door de rijping van het centraal zenuwstelsel en door de stimulans van de omgeving. De ontwikkeling en groei van het centrale zenuwstelsel omvat onder andere de ontwikkeling en groei van de hersenen en het ruggenmerg.
Het moment waarop een kind over voldoende basisvaardigheden beschikt in motoriek, taal en waarneming kan per kind wel twee jaar verschillen. Het ene kind verwerft ze al rond zijn vijfde, een ander kind pas veel later op zeven jarige leeftijd.
Ieder kind volgt zijn eigen ontwikkeling en groeiproces, ouders moeten hierin een balans zien te vinden tussen stimuleren en laten groeien.
Sociaal emotionele aspecten
Goed mee kunnen komen in groep drie, vraagt meer dan leren lezen, schrijven en rekenen. Ook sociaal-emotioneel moet een kind er aan toe zijn. Maar wat houdt dit in?
Concentreren in groep drie
Het is belangrijk voor een kind om zich te kunnen concentreren. Van een kind wordt verwacht dat hij zich tien minuten achter elkaar kan concentreren op een taak, ook als hij deze niet leuk vindt.
Ongedwongen kunnen kinderen zich meestal wel concentreren, bijvoorbeeld als ze spelen met hun favoriete speelgoed, dit betekent echter nog niet dat een kind zich ook kan concentreren op een moeilijke en niet zo leuke opdracht, gedwongen concentratie. Een kind moet enige taakgerichtheid laten zien en moet enige tijd stil kunnen zitten.
Zelfstandig en zelfvertrouwen
Kinderen in groep groep drie moeten zelfstandig kunnen werken. Na een gegeven instructie moet een kind zelfstandig aan de slag kunnen gaan met een opdracht. Een kind moet dus enig (zelf)vertrouwen hebben in het eigen kunnen.
Verbaal
Eenmaal in groep drie moeten kinderen een logisch en verstaanbaar verhaal kunnen vertellen. Daarnaast moet een kind aandachtig kunnen luisteren naar instructies en deze kunnen begrijpen en onthouden.
Weerbaar
Voor het goed kunnen functioneren in een groep is het van belang dat een kind weerbaar is. Er komen veel nieuwe dingen op een kind af, veel nieuwe leerstof. Er worden nieuwe eisen aan een kind gesteld en een hij belandt vaak in een nieuwe groep, vanuit de combinatie groep 1/2 wordt één groep drie samengesteld
Testje: is mijn kind eraan toe om te leren lezen?
Volgens Ewald Vervaet (Ontwikkelingspsycholoog en docent) kun je op een redelijk simpele manier bepalen of een kind klaar is voor groep 3.
Neem twee dezelfde doorzichtige flessen en vul deze met gekleurde limonade. Een van de flesjes houd je scheef onder een hoek van 45 graden. Vervolgens teken je de lege flesjes op een papier en vraagt een kind de limonade erin te tekenen. Een kind dat nog niet toe is aan lezen, zal de streep in het schuine flesje niet horizontaal maar schuin of verticaal tekenen. Een kind dat wel toe is aan lezen – de gemiddelde leeftijd is 6,5 jaar – zal de beide lijnen horizontaal tekenen.
Lees meer: Genoeg gekleuterd in het onderwijs
Onze nu 13 jarige is een vroege ll. Na 1 1/2 jaar kleuteren 2strijd. Ene juf en ouder zeiden gr 3, o.a. cognitief nl al ver. Echter andere juf en ouder meenden dat hij op soc. emotineel vlak nog niet zover was. Toch met gr 3 gestart, mocht t hem zwaar vallen kon hij evt terug naar gr 2… Vanaf dag 1 tot eind gr 8 super goed gegaan.
Op vo volgden heel veel meer prikkels. Na een escalatie is hij geknakt en nu een jaar verder is hij niet meer de vrije blije jongen van ervoor. Zou een extra kleuterjaar hem beter hebben voorbereid op de grote stap na vertrouwde jaren van basisschool?
Duidelijk artikel! Ik ben het er (als juf van de kleuters) grotendeels mee eens. Het gaat inderdaad om het totaalplaatje: het lezen, rekenen, de motoriek, werkhouding en de sociaal emotionele ontwikkeling moeten ongeveer op niveau zijn. Het verschilt dan ook per leerling op welke leeftijd ze er klaar voor zijn. Met de test heb ik geen praktijkervaring, maar lijkt me wel erg kort door de bocht, haha!