Zakgeld is voor kinderen een goede manier om te oefenen voor later. Ze kunnen leren hoe ze met geld om moeten gaan. Maar wanneer begin je met het geven van zakgeld? En hoeveel zakgeld geef je een kind dan? Geef je ‘zomaar’ zakgeld, of laat je een kind een klusje doen, waarvoor hij geld krijgt?

Wanneer beginnen met zakgeld?

Vanaf 6 jaar is een kind in staat de verschillende euro munten te herkennen.  Dat is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Op deze leeftijd willen kinderen het zakgeld waarschijnlijk meteen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en een beter besef van tijd. Ze begrijpen dan dat je later iets groters kunt kopen als je geld opzij legt.

Door zelf over zakgeld te mogen beslissen, leren kinderen de waarde van geld kennen. Dat is belangrijk voor later, want dan moeten ze hun wensen ook kunnen afstemmen op hun portemonnee.

Hoeveel zakgeld geef je?

Het bedrag wat je een kind geeft hangt af van, hoeveel je zelf te besteden hebt en wat een kind van het zakgeld moet betalen.

Een paar euro per week is genoeg als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Moet een kind ook cadeautjes betalen of een abonnement? Dan is een hoger bedrag misschien nodig. Zet samen alle uitgaven van een kind op een rij. Daarna kunt je kijken hoeveel zakgeld genoeg is.

De tabellen hieronder laten zien wat andere kinderen ongeveer krijgen. Er is een tabel voor kinderen op de basisschool (een bedrag per week want het merendeel krijgt wekelijks zakgeld) en een tabel voor kinderen op de middelbare school (zij krijgen meestal een bedrag per maand). Het bedrag geeft weer wat een doorsnee middelbare scholier ontvangt op een bepaalde leeftijd.

Op de basisschool

Bron:
* Nibud Kinderonderzoek 2013
♦ Junior monitor 2016 (Wijzer in Geldzaken)
Leeftijd Zakgeldbedrag (per week) in €
* 5 jaar 0,50
* 6 jaar 1 – 2
* 7 jaar 1 -2
♦ 8 jaar 1 – 2
♦ 9 jaar 1,20 – 2
♦ 10 jaar 1,70 – 2
♦ 11 jaar 2 – 2,30

Op de middelbare school

Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2016
Leeftijd Zakgeldbedrag (per maand) in €
12 jaar 15 – 20
13 jaar 15 – 20
14 jaar 18 – 20
15 jaar 20 – 22
16 jaar 20 – 25
17 jaar 22 – 26
18 jaar 25 – 30

Maak afspraken met een kind!

Geef het zakgeld steeds op een vast tijdstip. Spreek goed af hoe lang een kind met het zakgeld moet doen (een week, maand of kwartaal); en wijk daar niet vanaf, ook niet als uitzondering! Geef duidelijk aan wat een kind wel en niet van zijn zakgeld moet betalen.
Zet de gemaakte afspraken op papier, zo kan er nooit verwarring ontstaan!

Leer het kind om te sparen
Het is belangrijk dat kinderen oefenen met sparen, grote uitgaven moeten ze later tenslotte ook plannen. Je kunt het kind leren om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven; hier heeft het later alleen maar profijt van! Kies voor een spaarpot of open als het kind ouder is samen een spaarrekening.