Elk kind kan wel eens druk zijn. Maar sommige kinderen zijn wel heel vaak druk. Ze zijn beweeglijk, impulsief, snel geprikkeld en snel afgeleid. Hoe ontstaat druk gedrag bij kinderen?
Wat verstaan we nou eigenlijk onder druk gedrag? Ieder kind kan wel eens druk doen, gewoon omdat een kind enthousiast of juist moe is, er iets spannends gaat gebeuren of het kind gewoon niet zo lekker in zijn vel zit.
Bij kinderen die steeds druk zijn zien we dat een kind voortdurend beweegt en echt moeite heeft met stil zitten. Een kind is voortdurend onrustig, maakt vaak veel lawaai. Deze kinderen kunnen zich vaak moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid.
Waardoor ontstaat druk gedrag?
Druk gedrag kan door vele verschillende factoren beïnvloed worden. De volgende factoren kunnen van invloed zijn op het gedrag van drukke kinderen
- het karakter van het kind, het ene kind is nu eenmaal veel drukker dan het andere kind.
- de omgeving, veel drukte en prikkels zorgen eerder voor druk gedrag, dan een rustige omgeving.
- de opvoedingssituatie, wanneer er weinig structuur is zal een kind eerder druk gedrag laten zien dan in een opvoedingssituatie waarbij er duidelijke grenzen en regelmaat is.
- gebeurtenissen in het leven van een kind, zoals ziekte, verhuizing, geboorte van een broertje of zusje, verlies van geliefd persoon of huisdier.
- drukke periode, zoals in decembermaand
- situatie op school, als een kind niet goed mee kan komen in de klas, gepest wordt of het kind zit in een (grote) drukke klas kan hierdoor druk gedrag ontstaan.
- welbevinden, wanneer een kind te weinig slaapt en hierdoor moe is, kan dit zorgen voor druk gedrag.
Al deze bovenstaande zaken hebben invloed op het gedrag van het kind. En vaak is er sprake van een combinatie zoals karakter, omgeving en gevoeligheid voor gebeurtenissen.
Wat kun je doen?
Het beste is om de oorzaak van druk gedrag weg te nemen. Zorg voor meer slaap, structuur of het welbevinden van kinderen. Maar dit is niet altijd mogelijk of heeft niet het gewenste effect.
Drukke kinderen hebben veel baat bij structuur en regelmaat in hun dagelijks leven. Ieder kind heeft deze behoefte wel, maar vooral drukke kinderen hebben hier veel baat bij.
Drukke kinderen hebben dan vaak ook moeite met periodes in het jaar dat er wat meer onrust en minder regelmaat is, zoals in de decembermaand.
Een kind kan ook rust geboden worden door de omgeving van het kind opgeruimd en rustig te houden. Door te kiezen voor gesloten kasten en zo min mogelijk speelgoed op de vloer kan een druk kind geholpen worden bij het spelen. Houdt de slaapkamer van een kind rustig, kies voor rustig behang en zorg voor zo min mogelijk rondslingerend speelgoed.
Wanneer een kind zich rustig gedraagt, geef hiervoor veel complimenten. Een kind zal hierdoor gestimuleerd worden meer rustig gedrag te laten zien
Probeer de leefwereld van een kind voorspelbaar te houden. Door een kind van te voren te vertellen wat er gaat gebeuren, houdt een kind meer grip op de situatie. Hierbij gaat het niet alleen om het aankondigen van uitstapjes en dergelijke maar ook om het aankondigen van de dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld: Je mag nu nog even buitenspelen terwijl ik de tafel dek voor het eten.
Probeer als ouders ook zelf rust uit te stralen. Wanneer jezelf rust in je gedrag weet te brengen geeft dit een kind ook minder onrust, omdat onrustig gedrag van de ouders extra effect heeft op een druk kind.
Zorg ervoor dat een kind de gelegenheid krijgt zijn drukke gedrag te uiten. Door te rennen en buiten te spelen. Met leuk buitenspeelgoed krijg je kinderen nog gemakkelijker naar buiten.
De stoplichtmethode kan ook helpen om druk gedrag binnen de perken te houden
Mooi artikel!
Een vraag die meestal vergeten wordt om te stellen is: HOE werkt jouw hoofd?
School informatie en alle andere dingen moeten worden onthouden.
Je zult je verbazen over het antwoord dat je krijgt.
Leer het kind HOE te leren door de simpele vraag te stellen: HOE en waarop/ waarin ga jij het onthouden?
Beste Ingrid, bedankt voor je toevoeging. Groet, Monique