Bij Kerstmis horen natuurlijk de traditionele kerstkaarten.Tegenwoordig versturen we echter steeds minder kaarten via de post. Terwijl het heel leuk is om een fysiek kaartje in de bus te krijgen.
Waarom sturen we kerstkaarten?
Heb je je wel eens afgevraagd waarom we eigenlijk kerstkaarten sturen. Waar komt deze gewoonte vandaan?
Kerstwensen komen uit de Middeleeuwen, op het Europese vasteland werden er al houtsnijwerken met religieuze kerstuitbeeldingen aangeboden aan geliefden of kasteelheren.
De Engelse tekenaar John Callcott Horsley maakte in 1843 de eerste kerstkaart met de tekst “A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” (Vrolijk Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar voor u). De kaart werd gemaakt op verzoek van Sir Henry Cole, die bedacht dat een voorbedrukte kerstkaart een mooie en snelle manier zou zijn om zijn vrienden de beste kerstwensen over te brengen.
Deze eerste kaart toonde een kerstviering van een gezin met aan de ene kant armen die voedsel kregen en aan de andere kant armen die kleren kregen. Het moraal was dat de kerstdagen ook een moment was om aan de armen te denken en deze ook te helpen.
Het sturen van kerstkaarten is nog steeds een mooie traditie, maar gebeurt wel steeds minder. En dat is jammer. Het is namelijk een moment in het jaar om iemand even te laten weten dat je aan ze denkt. En te laten weten hoe het met jou gaat. Daarnaast fleurt het ook je huis op. Heel gezellig een slinger door je huis of de deur helemaal vol geplakt met kaarten
Wij hebben intussen zelf ook al weer de eerste kerstkaarten binnen. Het leukst vind ik de kaarten met een persoonlijk verhaal, of de kaartjes met een foto van de kinderen. Deze bewaar ik dan ook altijd. Heel leuk om kaarten van een paar jaar geleden terug te zien. Dit jaar hebben wij ook weer de kaarten besteld bij Kaartje2go
Benieuwd naar ons kaartje van vorig jaar?