De meeste kinderen liegen of vermijden af en toe de waarheid te vertellen. Maar bij kinderen met een ADHD brein, vraag je je misschien vaak af: “Waarom lieg je alweer?”

Niet alle kinderen met ADHD vertellen vaak leugens. Sommige zijn zelfs impulsief eerlijk, wat zijn eigen problemen kan veroorzaken. Maar voor degenen die wel liegen, kan het snel een gewoonte worden. Meestal gaan deze leugens over alledaagse dingen zoals werkjes en opdrachten. Kinderen met ADHD worstelen met het starten en plannen van taken. Dus ze doen ze misschien niet en liegen dan en zeggen dat ze het wel deden.
Of ze liegen over een kleine fout, zoals het laten vallen en kapot maken van iets. Zelfs als het duidelijk is dat ze het hebben gedaan, staan ze erop dat ze het niet hebben gedaan.

Waarom zouden ze iets zeggen dat zo duidelijk niet waar is? Ze doen dit veelal om moeilijkheden te ontwijken of niet om hulp te hoeven vragen.
Liegen neemt de druk weg om erachter te komen hoe taken moeten worden uitgevoerd. En voor veel kinderen met ADHD is dat de moeite waard om in de problemen te komen, vooral als ze hieraan gewend zijn.

Waarom kinderen met ADHD liegen?

Als kinderen met ADHD liegen, speelt impulsiviteit vaak een rol. Ze zijn niet altijd in staat om te stoppen en na te denken voordat ze handelen. Dus ze zullen eerder dingen doen waardoor ze in de problemen komen, en dan draaien en erover liegen.

Impulsbeheersing maakt deel uit van een groep vaardigheden die executieve functies worden genoemd. Kinderen met een ADHD brein hebben vaak moeite met deze vaardigheden.
Ze kunnen ook wishful thinking. Sommige kinderen zijn onrealistisch optimistisch. Ze denken dat alles vanzelf op zijn plaats valt.

Als kinderen taken aankunnen en goed werk leveren, is er voor hen minder reden om te liegen. Door kinderen te helpen vaardigheden te ontwikkelen om beter te kunnen plannen, dingen organiseren, focussen en bijhouden wat ze doen. Zullen ze minder de noodzaak voelen om te liegen

De uitdagingen van ADHD kunnen ervoor zorgen dat kinderen zich slecht over zichzelf gaan voelen en hun zelfvertrouwen verliezen. Door ze met empathie te benaderen, kunnen ze hun zelfrespect vergroten en ze een veilig gevoel geven als dingen niet goed gaan. Dat kan het liegen verminderen.

Hoe kun je kinderen die liegen helpen?

 • Vat het liegen niet persoonlijk op
  Probeer te onthouden dat wanneer kinderen met een ADHD brein liegen, ze je meestal niet in de maling nemen of je niet respecteren. Ze kunnen worstelen met het uitvoeren van een reeks taken of met impulsiviteit.
 • Haal het schuldgevoel weg van het liegen
  Vergeef de leugen niet, maar laat zien dat je begrijpt dat iets ertoe heeft geleid. Laat een kind merken dat je begrijpt waarom hij loog en kijk samen wat je kunt doen om dit te voorkomen in de toekomst
 • Zoek uit wat tot de leugen heeft geleid.
  Wat gebeurde er vlak voor de leugen? Praat over wat er is gebeurd en help kinderen te herkennen wat er is misgegaan. Help dan mee te brainstormen over manieren om de volgende keer dingen anders aan te pakken.
 • Vraag niet, maar controleer.
  Neem de kans om te liegen weg door te controleren of ze deden wat ze werd opgedragen, in plaats van het ze te vragen. Als ze iets niet hebben gedaan, vertel dan dat ze dit kunnen aangeven. Vraag of ze hulp nodig hebben.

Lees meer hoe je kinderen met een adhd brein positief kan stimuleren 

bron: Understuud.org