Het ADHD-brein is overgevoelig voor prikkels van buitenaf. Dit is met name het geval voor het slapengaan, wanneer kinderen in hun hoofd nog druk zijn. Alle indrukken van de dag maken het lastig om in een slaap modus te komen.
Elke ouder heeft van tijd tot tijd te maken met tactieken voor het uitstellen van de bedtijd en slaapproblemen. Maar voor een kind met een ADHD brein, kan het een dagelijkse uitdaging zijn om te gaan slapen en een goede nachtrust te krijgen.
De uitingen van ADHD verergeren alle dingen die slapen moeilijk en ongrijpbaar maken voor veel mensen. Kinderen met ADHD zijn overgevoelig voor prikkels uit de omgeving en hun lichaam reageert sterker, waardoor het moeilijker wordt om hun hersenen uit te zetten en rustig te gaan slapen.
Een vicieuze cirkel ADHD en slaapproblemen
Slecht slapen is een self-fulfilling prophecy. Slechts één nacht slecht slapen kan de onoplettendheid en tegenstand van een kind de volgende dag nog erger maken. Wat het op zijn beurt nog moeilijker maakt om zich klaar te maken en de volgende nacht te gaan slapen. Dit patroon herhaalt zich voor onbepaalde tijd als het niet wordt aangepakt. Kinderen kunnen een vicieuze cirkel van slechte slaap ervaren die de ADHD-kenmerken verergert. Wat op zijn beurt de slaap verslechtert. Slecht slapen kan ook een negatief effect hebben op leren en geheugen. De realiteit is dat kinderen tijdens de slaap net zoveel leren als wanneer ze wakker zijn. Slaap is wanneer leren daadwerkelijk wordt geconsolideerd.
Slaap is van cruciaal belang . Maar wat kun je als ouders doen om een kind te helpen zijn slaapproblemen te overwinnen?
De impact van ADHD-medicatie
Sommige ADHD-medicatie kunnen de slaapproblemen verergeren. Bespreek daarom met een art wanneer een kind zijn medicatie inneemt en hoelang deze werkt.
Regelmatige lichaamsbeweging, maar niet voor het slapengaan
Elke ouder van een kind met ADHD weet hoe belangrijk het is om een kind energie te laten verbranden. Je wilt echter niet dat ze dit vlak voor een periode van rust doen, omdat de chemische stoffen in de hersenen die vrijkomen bij inspanning het vermogen om alert te blijven voeden. Plan daarom bijvoorbeeld voor het avond eten een moment om even extra energie te verbranden.
Evalueer het avondritueel
Het is belangrijk om zowel tijd als ruimtegrenzen rond slaap te stellen, waardoor het een speciale actie wordt die je kinderen willen leren. Dat betekent vroeg genoeg beginnen met de bedtijdroutine om voldoende slaap te garanderen voor de leeftijd van het kind.
Voor schoolgaande kinderen bijvoorbeeld, begin de bedtijdroutine uiterlijk om 19.30 uur om ervoor te zorgen dat kinderen de aanbevolen 10 tot 12 uur slaap krijgen die hun lichaam nodig heeft. Vasthouden aan een regelmatige en consistente bedtijdroutine – misschien eindigend met een soort positief ritueel dat een kind leuk vindt – een boek lezen, een lied zingen, bidden of praten over het beste deel van hun dag – kan ook helpen om een positieve associatie te creëren met bedtijd.
Prikkels, ADHD en slaapproblemen
Het blauwe licht van elektronische schermen beïnvloedt de pijnappelklier van het lichaam en vermindert in feite fysiologisch de productie van melatonine, het hormoon dat de slaap-waakcyclus regelt. Populaire ‘blauwlichtbrillen’ filteren het licht, wat de effecten van schermen op die hormoonproductie kan verminderen. Ze kunnen de stimulerende effecten van media zelf niet wegnemen.
Zelfs als een bril met blauw licht een deel van het probleem oplost, zal dit het lichaam en de hersenen niet helpen om echt te ontspannen en zich klaar te maken voor de slaapcyclus. Het hanteren van een no-screens-after-8-beleid kan één van de meest effectieve manieren zijn waarop je als ouders deze regel kunt handhaven. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat een kind niet in de problemen zit en dat het opbergen van telefoons om 8 uur geen straf is. Maar eerder een strategie om morgen uitgerust wakker te worden en goed te functioneren.
Wat de manier van prikkelverwerking je vertelt over het gedrag van een kind