Ieder kind zou moeten leren programmeren. Dat zijn geluiden die je steeds vaker hoort. Maar waarom eigenlijk? Wat zijn nu de voordelen van het leren programmeren?

Kritisch denken en probleemoplossend vermogen

Programmeren gaat ook over het leren oplossen van (ingewikkelde) puzzels. Als programmeur ben je vooral bezig met het doorgronden van complexe problemen. En hier met logisch denken een creatieve oplossing voor te vinden. Computational thinking wordt daarbij gezien als de kernvaardigheid die kinderen zouden moeten leren, waardoor ze beter leren denken.

Leren falen

Programmeren is niet eenvoudig. Sterker nog, ook een eenvoudig programma is al snel complex! De directe feedback (iets werkt, of het werkt niet) levert een belangrijke les op: falen is noodzakelijk. Door veel fouten te maken kom je steeds een stapje verder, en hoewel dit in het begin lastig is zorgt het ervoor dat je als kind steeds beter wordt in het omgaan met falen. En dat is voor een leerproces belangrijk!

Creëren

Leren programmeren heeft ook een ‘scheppende kant’. Het is een andere manier om digitaal ideeën tot leven te wekken. Verhalen van kinderen die een eigen app of game ontwerpen klinken nog steeds als bijzonder, maar dat kan ook gewoon de normale gang van zaken zijn. Het is daarbij een extra middel om creativiteit om te zetten in een tastbaar product. Dit is ook een van de redenen waarom programmeren vaak gekoppeld wordt aan het label ‘maakonderwijs’.

Baankansen

In het bedrijfsleven zijn veel voorstanders voor programmeren op school. Er is een grote vraag naar mensen die met een of meerdere programmeertalen uit de voeten kunnen. Vooralsnog is het aanbod aan mensen die dit kunnen te klein. Door kinderen vanaf de basisschool te leren programmeren, kunnen ze op jonge leeftijd ontdekken wat de mogelijkheden zijn.

Snappen hoe de wereld werkt

Door te snappen hoe een algoritme werkt. Door zelf een algoritme te schrijven, begrijp je beter hoe zoiets als een ‘filterbubbel’ ontstaat. In tijden van nepnieuws en factchecking is het belangrijk om te begrijpen hoe bepaald nieuws tot je komt. In de toekomst zal dit alleen maar meer worden, wanneer kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol krijgt. Door te leren programmeren zul je niet direct je eigen (digitale) assistent kunnen ontwikkelen, maar je snapt wel beter hoe dergelijke systemen werken.

Heeft je kind nog geen programmeren op school, bekijk dan eens een gratis app om te leren programmeren.

bron: vernieuwenderwijs.nl