Puberteit kan intens moeilijk zijn, zowel voor ouders als voor kinderen. Schommelende hormoonspiegels kunnen leiden tot stemmingswisselingen, impulsiviteit en moeite met concentreren. Helaas kunnen voor tieners met een ADHD brein de overgang in de puberteit verder worden gecompliceerd door de manier waarop hun brein werkt. Lees meer over meisjes met ADHD in de pubertijd.

Kinderen met een ADHD brein hebben de neiging om achter te lopen op hun leeftijdsgenoten als het gaat om emotionele ontwikkeling. Hun lichaam groeit en ontwikkelt zich op dezelfde manier bij leeftijdsgenoten. Emotioneel gaat de ontwikkeling langzamer. Dit betekent dat zowel jongens als meisjes met ADHD te maken hebben met alle veranderingen die de puberteit met zich meebrengt op een “jonger” emotioneel niveau.

Meisjes worden dramatischer en emotioneler over relatief kleine dingen tijdens hun puberteit. Vaak wordt daarom het ADHD brein pas gezien tijdens de pubertijd.

Adhd bij meisjes vaak niet of laat herkend

Hoe is het voor meisjes met ADHD in de pubertijd?

Onderzoek toont aan dat de kenmerken van ADHD vaak verergeren bij meisjes tijdens de puberteit wanneer het oestrogeen in hun lichaam toeneemt. Zoals we allemaal weten is de puberteit een tijd van grote verandering in het leven van een meisje als ze begint aan de overgang van kindertijd naar volwassenheid. Haar lichaam groeit en ontwikkelt zich zowel fysiek als seksueel en ze kan een breed scala aan emoties ervaren die samengaan met de biologische, cognitieve en sociale veranderingen die plaatsvinden.

Tienermeisjes kunnen het gevoel hebben dat ze zich in een emotionele achtbaan bevinden. Ouders kunnen zich daarbij het slachtoffer voelen van de humeurigheid en emotionele uitbarstingen. De hormonale veranderingen kunnen vooral bij meisjes met ADHD gedragsproblemen veroorzaken.

Veel meisjes met een ADHD brein worden tijdens de puberteit erg emotioneel en prikkelbaar. Ze kunnen last hebben van stemmingswisselingen, angst en zelfs paniekgevoelens.
Slaapproblemen kunnen zich ontwikkelen of verergeren. Datzelfde geldt voor concentratie problemen. Desorganisatie en zich overweldigd voelen, kunnen vaker voorkomen. Het gevoel van eigenwaarde kan kelderen als een meisje negatieve gedachtes over zichzelf begint te geloven.

Het is goed om te weten dat de hormonale schommelingen die optreden tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw, ook de symptomen van ADHD kunnen verergeren.

De geheimen van een adhd-brein

Hoe kun je je dochter het beste steunen?

Je bewust zijn van het effect van de puberteit op je dochter is belangrijk. Als je meisjes met ADHD in de pubertijd beter begrijpt, kun je bewust gevoeliger en pro-actiever zijn in het helpen van je dochter bij het overwinnen van deze uitdagingen. En het ontwikkelen van positieve overlevingsvaardigheden die haar, haar hele leven zullen helpen. Als je dochter thuis uithaalt of andere gedragsproblemen vertoont, is het in deze fase goed dit te laten gebeuren. In gedachten houdend dat ze met zichzelf worstelt en niet opzettelijk moeilijk probeert te zijn.

In deze periode is het belangrijk om vast te houden aan structuur en duidelijk te blijven over verwachtingen. Alle kinderen hebben behoefte aan ritme en regelmaat en vragen hierbij om grenzen. Vooral kinderen met ADHD hebben baat bij routine en voorspelbaarheid, evenals regelmatige downtime

Tips tijdens de puberteit bij meisjes met een ADHD brein:

  • Accepteer hun perspectief, zelfs als je het er niet mee eens bent;
  • Verander plannen niet plotseling, bouw tijd in zodat ze eraan kunnen wennen;
  • Help ze om hun sterke punten te herkennen of te omarmen;
  • Luister naar hun frustraties zonder oplossingen aan te bieden.

bron: www.verywellmind.com/