Kinderen hebben soms moeite met stil zitten. Op school tijdens de lessen moeten ze stil zitten op hun stoel en luisteren naar de instructie van hun leerkracht. Het ene kind gaat dit makkelijker af dan het andere kind.
Beweging stimuleert de samenwerking tussen de beide hersenhelften en daarmee het leervermogen van kinderen. Willen bewegen en toch op een stoel moeten zitten, gaat moeilijk samen. Het wiebelkussen biedt hier uitkomst.

Gebruik van het wiebelkussen

Door op een wiebelkussen te zitten, zijn de spieren van een kind constant actief en dat zorgt ervoor dat ze zich beter kunnen concentreren. Een wiebelkussen geeft een kind steeds nieuwe prikkels waardoor ze zich moeten aanpassen aan nieuwe situaties. Dit zorgt ervoor dat een kind (extra) alert is.

Om dit effect te blijven houden, is het niet de bedoeling dat een kind de hele dag op een wiebel kussen zit. Het lichaam went dan aan deze extra prikkels waardoor het minder effect heeft.
Als richtlijn wordt vaak een periode van 30 minuten gegeven. Het drie tot vier keer gebruiken van een kussen op een dag is het meest effectief.  Kies bijvoorbeeld taken waarbij een kind relatief lang stil moet zitten.

Let er bij het gebruik van het kussen op, dat een kind niet met zijn voeten gaat wiebelen. Dit kan betekenen dat een kind een kleinere stoel nodig heeft, wanneer het gebruikt maakt van het wiebel kussen.

Lees ook over hoe Braingym de samenwerking tussen beide hersenhelften kan stimuleren. 

Comfortabel

Doordat het wiebelkussen na enige minuten de lichaamstemperatuur aanneemt is het aangenaam en comfortabel zitten. Het zit kussen is kleiner dan een gemiddeld zitvlak van een stoel, het past daardoor bijna altijd op een stoel en neemt geen extra ruimte in beslag.

Een wiebelkussen stimuleert een dynamische en actieve zit. De lichte natuurlijke vibratie tijdens het ademhalen zorgt ervoor dat het lichaam een constante feedback ter correctie krijgt voor een optimale houding

Gezonde zithouding

Voor bewegelijke kinderen is een gezonde lichaamshouding niet altijd vanzelfsprekend. Een wiebelkussen geeft kinderen de ruimte om in alle richtingen te bewegen en stimuleert tegelijkertijd een gezonde zithouding. Onrustige, hyperactieve kinderen blijven rustiger zitten op hun stoel als ze dit kussen gebruiken.

Als kinderen succesvol willen leren, moeten ze in staat zijn basisvaardigheden en feiten te kunnen integreren (een functie van de linkerhersenhelft) met creativiteit en verbeeldingskracht (een functie van de rechterhersenhelft). Beweging helpt hen daarbij! 

Een wiebelkussen helpt bij kinderen die een hoge prikkeldrempel hebben, bij een lage prikkeldrempel zijn andere hulpmiddelen effectiever

Wiebelkussen