Na een lang, zwaar en dit jaar bijzonder schooljaar is iedereen blij dat het vakantie. is. Even zes weken ontspannen en niet meer met school bezig hoeven te zijn.  Maar….. lees je dan 6 weken niet of nauwelijks dan verslechtert het leesniveau. De zogenoemde leesdip. Ervaring leert dat het leesniveau stil staat of zelfs terugzakt bij kinderen die in de vakantie niet lezen
Kinderen die wel veel in de vakantie blijven lezen kunnen juist een hoger leesniveau hebben als het nieuwe schooljaar start.

Hoe voorkom je de zomer leesdip?

Het is ontzettend dat kinderen ook in de vakantie veel blijven lezen. Dit hoeft niet altijd uit een boek te zijn. Er zijn meer mogelijkheden. 

 • Samen koken
  Een ontspannen en leuke manier om het begrijpend lezen te oefenen is samen gaan koken en het recept lezen. Kies een lekker zomerrecept uit, denk aan smoothies, salades of een luchtige taart. Lees dit samen met een kind.  Bedenk eerst welke boodschappen nodig zijn. Laat een kind een lijstje maken en doe samen de boodschap in de winkel. Maak vervolgens samen het recept klaar.  Naast dat dit heel leuk is om samen te doen. Is dit ook een hele functionele manier van lezen.
 • Niet alleen een leesboek  
  Ga je op vakantie, kijk dan of je een informatief boek voor kinderen kunt vinden over het land of gebied waar jullie heen gaan.  Denk aan reisgidsen of een atlas speciaal voor kinderen. Sommige kinderen smullen van verhalen over de geschiedenis, natuur en kunst van een land. Er zijn ook vakantieboeken met spelletjes, puzzels en verhalen. 
 • Geef het goede voorbeeld
  Zien lezen doet lezen, geeft het goede voorbeeld. Ga zelf ook lekker een boek lezen als je wilt dat je kind dit ook even doet. 
 • Leen, lees en luister
  Tegenwoordig zijn er ook veel boeken die op luister-cd zijn uitgebracht. Leen het boek bij de bibliotheek en laat het kind lekker meelezen tijdens het luisteren. Er zijn ook veel apps zoals de Vakantiebieb waar veel leuke gratis boeken te lezen zijn gedurende de zomervakantie.