Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Het gaat om producten gemaakt van tarwe, haver, gerst en rogge.  Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bulgur en volkoren couscous.

Hele granen zijn gezond en bestaan uit drie delen:

Het vlies, of de zemelen, dit is de harde buitenste schil van de korrel. Deze bevat vooral vezels, mineralen en antioxidanten.  Het zetmeel in het midden van de graankorrel. Deze bestaat voornamelijk uit koolhydraten. En de kiem binnen in de korrel. Deze bevat vitaminen, mineralen, eiwitten en plantaardige stoffen.

Het is belangrijk dat elke maaltijd voldoende “voedingsvezels” bevat. Vezels vertragen de vertering en remmen daardoor de snelheid van de bloedglucosestijging. Vezels zorgen zo voor een evenwichtige suikerspiegel.

Voedingstoffen in volkoren producten

Volkoren graanproducten zijn een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines.

Waarom zijn volkoren producten goed voor je concentratie?

Volkorenbrood of crackers bevatten het ingrediënt tryptofaan, een neurotransmitter. Wanneer deze stof door je hersenen wordt opgenomen, helpt het om serotonine te produceren. Dit maakt dat je ontspant en in slaap valt. Maar maak je geen zorgen. De hoeveelheid is niet genoeg om ervoor te zorgen dat je kind op school in slaap valt. Het is echter wel voldoende om te vermijden je stressniveau te veel stijgt. Dit heeft het mooie gevolg is dat je kind zich beter kan concentreren op zijn werk.

Waar is volkoren verder goed voor?

De vezels in volkorenproducten zorgen ervoor dat je darmen in beweging blijven. Voedingsstoffen bewegen zich vlot door de darmen en zo worden irritaties van de darmwand voorkomen. Daarnaast kunnen bepaalde vezels en resistent zetmeel (een vorm van koolhydraten die veel in brood voorkomt) niet worden opgenomen in de dunne darm. Deze gaan door naar je de dikke darm, waar ze ‘verwerkt’ worden door darmbacteriën. Naast energie ontstaan hierbij ook gunstige stoffen, zoals vetzuren die ontstekingsremmend werken. De vezels uit volkorengranen helpen zo je darmen gezond te houden.

Door het eten van volkorenproducten heb je minder risico op suikerziekte, ook wel diabetes type 2 genoemd.

Granen beperken van het risico van obesitas.  Het eten van vezelrijke voeding helpt daarmee bij het voorkomen van overgewicht. Vezels kennen een verzadigende werking, waardoor je minder snel weer trek krijgt. Ook zorgen de vezels ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgt.

Volkoren producten ondersteunen een gezonde spijsvertering. Door het hoge vezelgehalte van hele granen, ondersteunen zij een goed spijsvertering. Of te wel je kan goed naar het toilet. Vezels helpen de spijsvertering op twee manieren. Vezels geven massa aan de ontlasting en ze voorkomen verstoppingen.

Lekkere volkoren recepten voor kinderen

Probeer voor je kind altijd voor volkoren producten te kiezen, zoals volkoren brood en volkoren pasta. Wil je je kind een gezond tussendoortje meegeven, maak dan eens havermoutmuffins met blauwe bessen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat deze langzaam energie afgeeft. De blauwe bessen dragen bij aan een goede concentratie.