Onze hersenen zijn belangrijk voor het besturen van ons lichaam. Beweging, gevoel, gedrag en dingen als lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk worden hier geregeld. Ook zijn je hersenen belangrijk voor geheugen, bewustzijn en emoties. Ons brein is daarmee één van de belangrijkste organen van ons lichaam. De invloed van voeding op de hersenen is groot. In dit blog vertellen we je meer over welke voedingstoffen belangrijk zijn en waarom.

Vetten

Vetten zijn super belangrijk voor het functioneren en opbouwen van onze hersenen. Hersenen bestaan voor bijna 60% uit vetten. Maar dat zijn niet zomaar vetten, want het is belangrijk dat de vetten in het lichaam wel in de juiste verhouding beschikbaar zijn.
Je stemming, concentratie, geheugen, het vermogen om informatie op te nemen en onze intelligentie zijn sterk afhankelijk van vetten.

Verzadigde vetten zijn in grote hoeveelheden niet gezond. Ons voedingspatroon is tegenwoordig echter erg ‘verzadigd’. In veel producten zitten te veel verzadigde vetten en soms zelfs transvetten, wat niet alleen een desastreuze invloed heeft op ons lichaam in het algemeen, maar ook op het functioneren van de hersenen.

Het is dus belangrijk om enkelvoudig onverzadigde vetten binnen te krijgen. Deze Omega-3 vetten kun je onder andere vinden in vis, visolie en lijnzaad. Omega-3 zorgt er voor dat het hersenmembraan vloeibaar blijft en dat de communicatie in de hersenen op een efficiënte manier blijft functioneren.
Als we het hebben over de invloed van voeding op de hersenen mag ook vis en visolie niet ontbreken. Hierin vind je de vetzuren DHA en EPA
Deze vetzuren zijn ook erg belangrijk voor je hersenen en heeft veel invloed op het leervermogen en het geheugen. Daarnaast zijn deze vetzuren van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen en ongeboren baby’s.

Lees meer over de invloed van voeding op de hersenen van kinderen 

Suiker

Al onze lichaamscellen hebben energie nodig in de vorm van glucose. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat alle cellen worden voorzien van de juist brandstof. Als er glucose in het bloed zit, zal er extra insuline aangemaakt worden om deze te transporteren naar de cellen die dit nodig hebben.

Er is dan ook een duidelijk verband tussen het functioneren van je hersenen en je bloedsuikerspiegel. Om de hersenen goed te kunnen laten functioneren is een stabiel bloedsuikerspiegel van groot belang.

Een te lage bloedsuikerspiegel zal zorgen voor minder energie, en dus voor minder activiteit van de neuronen. Je hersenen doen het dan nog wel, maar een paar flinke versnellingen lager. Dit komt de leerprestaties van kinderen en hun concentratie niet ten goede.

Een bloedsuikerspiegel die regelmatig te hoog is, zal zorgen voor een constante overproductie van insuline. De lichaamscellen, en dus ook de hersencellen, kunnen hierdoor ongevoelig worden voor de insuline, waardoor de opname van de Glucose door de cel niet meer plaats kan vinden. Wat kan leiden tot diabetes.

Vitamines en mineralen

Het brein is een ontzettend gevoelig orgaan. Bij een minimaal tekort aan bepaalde vitamines of mineralen, dan zullen de hersenen hier direct op reageren door minder goed te functioneren. Dit gebeurt voordat er fysieke klachten optreden. Het brein kan normaal doorgaan, maar functioneert niet optimaal.

Lees meer over voeding en concentratie

Bron: optimalegezondheid.com