Dat gezonde voeding belangrijk is weten we allemaal.  Maar over de invloed die voeding heeft op het gedrag van kinderen is minder bekend. We weten dat suiker kinderen druk maakt, maar er is veel meer. Maar wat is allemaal goede voeding voor de hersenen?  Wat is de belangrijkste brandstof voor de hersenen.

De hersenfuncties van kinderen met slechte eetgewoontes kunnen behoorlijk vooruit gaan wanneer ze gezondere voeding eten.  Betere voeding bevordert het denkvermogen en IQ niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen. De hersenen hebben de juiste brandstoffen nodig om goed te functioneren.

Er zijn verschillende stoffen die belangrijk zijn voor de hersenen.

  • Dopamine, dit zit o.a. in kip, haver en pure chocolade en beïnvloedt de concentratie en motivatie.
  • Acetycholine, dit komt veel voor in eieren en avocado’s.Het beïnvloedt de verwerking van zintuiglijke informatie en bevordert het geheugen.
  • GABA, dit komt veel voor in amandelen, broccoli en walnoten. Deze stof reguleert angstgevoelens.
  • Serotonine, dit komt onder andere voor in kalkoen en bananen. Het  beïnvloedt de stemming en voorkomt impulsief gedrag.

Brandstof voor de hersenen

Glucose is de belangrijkste brandstof voor lichaam en hersenen. Glucose wordt gewonnen uit koolhydraten.  Hersenen maken geen onderscheid tussen verschillende koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Zilvervliesrijst, honing of een reep chocolade: het zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Het verschil zit in de snelheid waarmee de glucose de hersenen bereikt.fruitFruit en zoetigheid bevatten eenvoudige koolhydraten die snel worden opgenomen. De opname van glucose uit complexe koolhydraten (in pasta, aardappelen, granen) is een langduriger proces. Het is het verschil tussen een snelle oppepper of een voeding van de hersenen welke heel geleidelijk aan gebeurt.

Een goed ontbijt dat rijk is aan complexe koolhydraten, zoals volkorenbrood, is heel belangrijk om de hersenactiviteit op gang te brengen. De hersenactiviteit vermindert bij het overslaan van een ontbijt. Door een goed eetpatroon krijgen jij en je hersenen meer energie.

Zuurstof

Zuurstof is onmisbaar voor de hersenen. Lichaamsbeweging verbetert de zuurstofopname.   Het heeft een positieve invloed op de bloedsomloop, die op haar beurt de hersenen van zuurstof voorziet. Regelmatig bewegen is ook goed voor je humeur, de concentratie en het reactievermogen. Bovendien slaap je beter, wat natuurlijk ook weer bevorderlijk is voor je concentratievermogen, geheugen en een alerte manier van denken.