Als er één ding is die elke ouder wil, is het wel goed opgevoede kinderen. Ofwel omdat we dit zelf makkelijk vinden, goed opgevoede kinderen luisteren nu eenmaal beter. Dan wel om ze goed voor te bereiden op het leven. Maar vooral natuurlijk omdat we willen dat onze kinderen zich weten te gedragen.

Het opvoeden van kinderen is bijna altijd makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben zelf onze tekortkomingen en onzekerheden. Daarnaast zorgt een veranderde samenleving voor steeds meer invloeden waar kinderen aan bloot staan.

Dat het soms moeilijk is betekent niet dat het onmogelijk is. Gedragen je kinderen zich de laatste tijd iets minder wenselijk, lees dan onze vijf tips die kunnen helpen.

 1. Wees duidelijk in je verwachtingen
  Als je wil dat een kind zich gedraagt is het goed te vertellen welk gedrag gewenst is. Jonge kinderen weten niet automatisch hoe ze zich moeten gedragen in een restaurant, bibliotheek of op een receptie.
  Op weg naar een restaurant kun je aangeven dat mensen in een restaurant komen om gezellig te eten. Dat het dan vervelend is als er kinderen rond rennen of hard gillen. Geef ook aan welk gedrag wel gewenst is. In een restaurant kun je gewoon met elkaar praten, mag je spelen met een speeltje aan tafel of in de speelhoek welke er speciaal voor kinderen is.
  Vraag na je uitleg of een kind heeft begrepen hoe hij zich moet gedragen.
 2. Leer kinderen hoe ze iets moeten doen
  Alleen omdat kinderen weten wat ze moeten doen, betekent nog niet automatisch dat ze het ook gaan doen. Neem het opruimen van hun kamer als voorbeeld. Dit lijkt een simpel verzoek, maar een kind weet soms niet waar hij moet beginnen. Of als je wil dat een kind stil zit of even beleefd wacht terwijl jij aan de telefoon bent.
  Het kan soms nodig zijn, dat je aan een kind voordoet wat je bedoelt. Op deze manier is de kans vele malen groter, dat een kind het daadwerkelijk zelf ook gaat doen.
 3. Wees consistent
  Als het gaat om discipline, is consistentie de sleutel. Wanneer een kind zich niet of niet helemaal wenselijk gedraagt negeer dit dan niet. Wees consistent als het gaat om je verwachtingen. Als een kind blijft zeuren geeft hier niet toe, hoe verleidelijk dit soms ook kan zijn. Als je eenmaal regels hebt benoemt, houdt je hier dan ook aan om
 4. Geef het goede voorbeeld
  Het klinkt heel logisch maar toch goed om even bij stil te staan. Geef zelf het goede voorbeeld. We hebben allemaal onze minder goede eigenschappen en als we druk zijn reageren we niet altijd zoals we zouden willen.
  Het is heel logisch dat als een kind jou hoort schreeuwen als je gefrustreerd bent, dit zelf ook gaat doen. Hij volgt hierin jou voorbeeld. Als een kind ziet dat je onbeleefd bent als iemand iets doet wat je niet fijn vindt kopieert hij dit gedrag. Geef dus het goede voorbeeld!
 5. Niemand is perfect
  Wij maken allemaal fouten en fouten maken mag. Van fouten leer je! We hoeven niet perfect te zijn en kinderen uiteraard ook niet. Het gaat erom dat een ieder zijn best doet. Zorg ervoor dat een kind zich geaccepteerd voelt en weet dat fouten maken mag. Als je het blijft proberen zal het met de dag beter gaan.

Lees meer over hoe je kinderen verantwoordelijkheid leert