Een jong kind alleen thuislaten, is natuurlijk geen goed idee. Maar vanaf welke leeftijd kun je een kind even alleen thuis te laten? En hoe lang kan je dan zonder je kind de deur uit? Uiteraard verschil het per kind wanneer je een kind alleen kunt thuis laten. Hier wat richtlijnen. Plus praktische tips voor als het moment is aangebroken dat je kind even alleen thuis kan blijven.

De leeftijd waarop een kind alleen thuis mag blijven is in Nederland niet wettelijk vastgelegd. Er is wel een wet die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten. Dit betekent dat je een kind die nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen (handelsbekwaam is), alleen thuis mag laten. Officieel is een kind pas echt volledig handelsbekwaam als hij achttien jaar is. Je wordt echter vast niet niet vervolgd als je je puber een paar uur thuislaat. Tenzij er iets misgaat, dan kan dat strafrechtelijk voor problemen zorgen.

 
Vanaf welke leeftijd kan een kind alleen thuislaten?

Kinderen die in groep 7 of 8 zitten, zijn meestal  oud genoeg om voor het eerst even alleen thuis te blijven, zeggen de meeste experts. Toch verschilt het per kind op welke leeftijd ze alleen thuis kunnen blijven. Dit hangt van verschillende factoren af. Voelt je kind zich er goed bij om alleen thuis te blijven en heb je er als ouder vertrouwen in?  Het ene kind kan nou eenmaal meer verantwoordelijkheid aan, dan het andere. En stel er gebeurt iets: weet je kind dan wat hij moet doen?  Ook waar je woont speelt een rol, zijn er buren in de buurt . Is een kind alleen of met een broer of zus thuis.  Kortom, het verschilt per kind en als ouders weet je dit vaak het beste.

Wanneer je denkt dat je kind het aan kan om alleen thuis te blijven, bouw dit dan langzaam op. Laat je kind in het begin overdag kortere tijd alleen thuisblijven, als je de hond uit laat of boodschappen gaat doen. Bel je kind eventueel tussendoor om te checken of het goed gaat. 

Hoe lang kan een kind alleen thuis blijven?

Hoe lang je je kind alleen thuislaat, is afhankelijk van hoe zelfstandig je kind is en wat hij aan kan. En waar jij je prettig bij voelt natuurlijk. Dit zijn richtlijnen die voor veel kinderen gelden.

Leeftijd  Hoe lang alleen thuis?
jonger dan 7 jaar Kinderen jonger dan 7 jaar kun je niet alleen laten voor een bepaalde tijd ook niet in de auto, schoolpleinen (buiten schooltijd) en speeltuinen etc.  
8-10 jaar  Heb je het idee dat je kind eraan toe is om even alleen te blijven. Doe dit dan niet langer dan 30 minuten en alleen overdag.
11-12 jaar  De meeste kinderen kunnen nu 1,5 tot 2 uur alleen thuisblijven. Doe dit liefst alleen overdag of in de vroege avond.
13-15 jaar  Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar nog niet ‘s nachts.
16-17 jaar  Als je puber zich er goed bij voelt, kun je hem nu langere tijd alleen thuis laten. Eventueel ook ’s nachts of zelfs een paar dagen

 

Tips bij alleen thuis blijven

Heb je het idee dat je kind eraan toe is om alleen thuis te blijven of wil je het proberen? Hier wat handige tips.

  1. Vraag je kind van tevoren wat hij ervan vindt om alleen thuis te blijven. 
  2. Laat je kind in het begin alleen korte tijd alleen thuis en alleen overdag. Gaat het goed, dan kan je steeds wat langer weg. Vraag altijd wel of een kind zich hier goed bij voelt.
  3. Ga je iets langer weg, zorg dan dat je bereikbaar bent of dat er buren zijn waar je kind naar toe kan.
  4. Maak duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: mag je kind de deur opendoen en voor wie? Mag hij de telefoon opnemen? Mag je kind apparaten gebruiken, welke wel en welke niet?
  5. Zorg dat je kind weet wat hij in geval van nood moet doen. 
  6. Doe de voordeur niet op slot als je kind geen mogelijkheid heeft om deze open te maken. In geval van nood kan een kind altijd naar buiten 
  7. Zet apparaten, zoals de wasmachine, droger en vaatwasser uit. Zo verklein je de kans op kortsluiting en brand. Berg vlijmscherpe koksmessen liever weg. Laat uiteraard ook geen kaarsen branden.