Steeds meer kinderen willen een eigen mobiele telefoon. Meestal is de reden simpel, al hun vriendjes ‘hebben er ook een’ of ze willen er spelletjes op spelen. Als ouders is het een prettig idee dat een kind bereikbaar is, in nood kan bellen of dat je kunt zien waar ze zijn of althans waar de mobiel is.
Vanaf welke leeftijd een mobiel?
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat bijna de helft van de 9-jarigen een mobiele telefoon heeft. De telefoon wordt dan nog niet veel gebruikt. Zo nu en dan een sms’je, whatsappje of belletje om door te geven waar er na school wordt gespeeld. Aan het begin van de middelbare school hebben ze er inmiddels bijna allemaal een. Vanaf dan stijgt het gebruik, en is de mobiel het belangrijkste middel om contact met vriendjes en vriendinnetjes te hebben.
Waarom wel of geen mobiele telefoon?
Ouders geven als belangrijkste redenen puur voor noodgevallen (33%) en altijd snel in contact met thuis (32%). Sociale contacten zijn met 13% ook een duidelijke reden waarom kinderen een gsm zouden moeten hebben. 9% vindt het belangrijk om via de gsm te kunnen zien waar een kind is en 7% ziet de gsm als een goede bron van vermaak in de vorm van spelletjes en social media. Blijkbaar zijn volwassenen niet onder de indruk van sociale druk. Slechts 5% geeft aan dat een kind een gsm krijgt omdat andere kinderen er ook een hebben.
Natuurlijk zijn er ook genoeg redenen om een kind juist geen mobiel te laten gebruiken. Ouders lijken zich vooral zorgen te maken om de toegang tot ongewenst materiaal (22%). Gevoeligheid voor diefstal en hoge kosten delen plek twee met elk 17%. Teveel verantwoordelijkheid is voor 14% van de deelnemers een showstopper en 12% vindt het gevaar voor verslaving te groot. 11% vindt het gebruik moeilijk te controleren en de laatste 7% vindt het vooral belangrijk dat kinderen gewoon lekker spelen en niet met een gsm aan de slag gaan.
De noodzaak van een mobiele telefoon?
Op de basisschool hebben kinderen nog geen telefoon nodig. Zodra ze naar de brugklas gaan, wordt dat anders. Een telefoon is dan onmisbaar. Veel scholen gebruiken een app voor informatie over het rooster (wijzigingen en uitval) en tijdens de lessen wordt de telefoon steeds vaker actief ingezet. Een smartphone is ook belangrijk bij onderling contact tussen de kinderen.
De combinatie van een groep en sociale media kun je merken aan Whatsapp-ruzies en afleiding bij het maken van huiswerk. Er gebeurt veel tegelijk in de brugklas. Het is daarom handig om kinderen vanaf groep 7 of 8 al kennis te laten maken met online communiceren en de afspraken die hier bij horen.
Hoe zit het met de straling van een mobiele telefoon?
Over de effecten van straling zijn op dit moment nog onduidelijkheden. Men weet niet of de elektromagnetische straling van een telefoon schadelijk is. Hoe warmer iets wordt, hoe sterker de straling. En als je cellen opwarmen door elektromagnetische straling, is dat een risico, hierdoor kan iets veranderen in het weefsel – mogelijk zelfs in het DNA – waardoor tumoren zouden kunnen ontstaan. Ook zijn er aanwijzingen dat er iets kan veranderen in onze hormoonhuishouding.
Het is een lastige kwestie. Er zijn geen richtlijnen voor ouders over kinderen en een mobiele telefoon. Iedereen kan en mag het zelf bepalen, maar wel met gezond verstand natuurlijk. Dat betekent, niet slapen met je telefoon naast je hoofd of onder je kussen. En niet de hele dag met je telefoon in je broekzak. En te lang bellen (een warm oor!) is ook niet goed als je dat vaak doet.
Tips voor het gebruik van mobiele telefoons.
Als er dan toch een mobiele telefoon komt, is het goed om afspraken te maken over het gebruik. Enkele tips om je kind mee te geven:
- Blijf sociaal en fatsoenlijk: dit betekend geen telefoon aan tafel tijdens het eten, en niet opnemen als je met iemand anders aan het praten bent. Of je zegt: “Vind je het goed dat ik even opneem?”
- Geen mobiel mee naar bed. Onder andere vanwege de straling door contact met de zendmast en wifi. Maar ook vanwege het blauwe licht dat het beeldscherm uitstraalt en de invloed die dat heeft op je slaapritme. Gebruik hem niet als wekker! Een wekker zijn ook de kosten niet 😉
- Spelletjes en sociale media. Spreek af op welke tijdstippen of hoe lang, er spelletjes gespeeld mogen worden. Hoeveel tijd mag er aan sociale media worden besteed.
- Geen mobiel gebruiken op de fiets. Simpelweg, omdat het levensgevaarlijk is.
- Zet geen foto’s of filmpjes van anderen online waarvoor ze zich zouden kunnen schamen. Stuur geen beelden van anderen door die jij krijgt als iemand er gek of (deels) naakt op staat. Verwijder ze van je telefoon.
- Zorg voor je privacy: geef nooit je telefoonnummer aan iemand die je niet goed kent.
Bron: opvoeden.nl en online-opvoedhulp.nl