Zwembroek, check. Zonnebril, check. Luiers, check. Opblaasbare krokodil voor in het zwembad, check. Heel veel korte broeken, jurken, rompertjes, hoedjes, zonnebrandcrème, check. Boek, niet nodig, komen we toch niet aan toe. Ik prop nog een paar enigszins elegante zomerjurken tussen de enorme hoeveelheid spullen in de koffer, die we met moeite dichtkrijgen. Mijn oog valt op mijn haarföhn, die is blijven liggen op het bed. Die past er niet meer in, ook niet in de tweede grote koffer en de 3 handbagagetassen die we nog meenemen. Dan maar mijn haren drogen aan de hopelijk warme wind, die ons wacht in Toscane, onze vakantiebestemming zomer 2014.

Thailand

Het klinkt zo vanzelfsprekend, een gezin met kinderen, dat op vakantie naar de camping naar Toscane gaat. We zullen zeker niet de enige Nederlanders zijn. Echter, hier moesten we eerst een paar psychologische drempels over voordat de knoop doorgehakt werd. Vroeger, – lees: voordat we jonge kinderen hadden – was het duidelijk. Gewoon een ver en nog onbekend land uitkiezen, een goede reisgids en een rugzak kopen, een vlucht boeken en gaan. Het moest compleet anders zijn dan thuis, avontuurlijk en ver weg. Natuurlijk boekten we geen hotels van tevoren, nee, wij leefden per dag! Ook als we later kinderen zouden hebben, zouden ze gewoon meegaan  naar Thailand, achter op de rug. Ons zou je nooit op zo’n burgerlijke camping in Frankrijk of Italië tegenkomen. En ik zou al helemaal nooit in een tent slapen.

Frankrijk

Op onze eerste vakantie met onze oudste dochter – toen 4 maanden – gingen we met het vliegtuig naar een all- inclusive resort in Zuid-Frankrijk. Dat vonden we al spannend en warm genoeg! Thailand kon wel even wachten. Ook toen ons tweede kind werd geboren zijn we dit blijven doen. Het was ideaal om het huishouden geheel uit handen te geven, wat thuis bovenop het drukke baby-peuterschema komt. Drie keer per dag wordt het eten opgediend, de kruimels achter je opgeveegd, je bed wordt opgemaakt en je hoeft slechts na te denken over de keuze tussen zwembad en strand. Je kunt alle tijd besteden aan elkaar.

En nu? Nu willen we graag eens 2 weken op vakantie, wat in een all inclusive resort te duur wordt en bovendien te saai. Thailand met 2 peuters, ik word al moe als ik eraan denk. Wij gaan dus naar de camping in Toscane. Er is een enorm zwembad, speeltuin en alles is ingericht op kleine kinderen. Kinderen blij, wij blij. Het enige principe van vroeger dat ik nog in stand heb weten te houden, is dat we niet in een tent slapen maar in een appartement in een landhuis. Nu we nog in het laagseizoen gaan, is dat nog een beetje te betalen. Maar waarschijnlijk slaap ik over een paar jaar ook gewoon in een tent in Frankrijk. En is dat gewoon ons nieuwe avontuur. Thailand kan wel even wachten.