Het opvoeden van een kind en zeker een kind met een ADHD brein kan heel vermoeiend zijn. Een burn-out is dan ook niet ondenkbaar en komt bij de beste ouders voor! Wordt het jouw wel eens te veel? Volg dan deze stappen om je gesteund, begrepen en veel minder gestrest te voelen. 9 Manieren om een burn-out bij het ouderschap te voorkomen.
-
Denk aan jezelf
Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Want als jij je goed voelt kun je meer betekenen voor de mensen om je heen. Er is maar één persoon in het leven, waar je echt controle over hebt en dat ben je zelf.
Wanneer je jezelf geen prioriteit maakt – fysiek en emotioneel – zul je uitgeput raken en heb je steeds minder te geven. Als je het gevoel hebt dat je altijd geeft, maak dan eens per week een afspraak voor jezelf om iets te doen wat je leuk vindt. -
Vertragen en leven
We leven in een drukke hectische samenleving. Vertraag en beslis wat je kunt laten om je leven minder stressvol te maken. Zeg bijvoorbeeld soms nee tegen niet-kritieke activiteiten. Laat dat ene speelafspraakje deze week achterwegen. Een kind is mogelijk teleurgesteld, maar het zal je stress besparen.
Een andere manier om het rustiger aan te doen: creëer tradities, zoals een pannenkoekendag of een wekelijkse schermpjes vrije maandag. Tradities zorgen voor voorspelbaarheid en vereenvoudigen het leven. -
Jouw eigen rapport
Vaak ligt de nadruk op school op dingen die nog niet goed gaan, of die beter kunnen. Maak je eigen rapport voor je kind, waar je vaardigheden benoemt die voor jou belangrijk zijn, zoals creativiteit of medeleven. Als een kind verdrietig thuiskomt met een cijfer of rapport, kun je je eigen rapport tevoorschijn halen en hem alle keren laten zien dat hij leiderschap toonde of goede probleemoplossingen had. Dit vergroot hun zelfrespect en laat ze zichzelf in een nieuw licht zien.
-
Draai het om
Soms ben je boos op een kind, omdat ze eigenwijs of druk zijn. Dit geeft je soms het gevoel dat je politieagent moet spelen. Het helpt om te onthouden dat een kind met een ADHD brein, geweldige eigenschappen heeft, die zich soms wat negatief uiten. Telkens wanneer je die politie agent in je voelt boven komen, noteer dan dingen die je irriteren aan een kind. Draai ze vervolgens om en bedenk wat de positieve kant van deze eigenschap is. Als een kind koppig is, bewonder dan zijn doorzettingsvermogen. Als hij eigenwijs is, waardeer dan zijn kritisch denkvermogen.
-
Laat het leven niet alleen om een kind draaien
Als je kind anders is dan anderen, heb je vaak het gevoel dat je er altijd voor ze moet zijn. Je kan je schuldig voelen als je even een pauze wilt. Altijd maar bezig zijn, zorgt voor een disbalans en maakt je minder gelukkig. Maak voldoende tijd vrij voor andere dingen, bijvoorbeeld met vrienden afspreken of een film kijken.
-
Wees proactief
Neem een proactieve houding aan om leerkrachten en vrienden te helpen begrijpen waar je kind (en jij) mee worstelen en hoe zij kunnen helpen. Wanneer je de leraar van je kind spreek, deel dan zijn passies en interesses, zijn sterke punten. Vertel wat hij moeilijk vind en wat goed bij hem werkt. Dit helpt een leerkracht een kind beter te begrijpen en te helpen.
-
Geef kinderen gereedschap om te slagen
Sta niet toe dat een kind het slachtoffer wordt. Laat ze hun ADHD-brein niet als excuus gebruiken. Help ze in plaats daarvan hun sterke punten te gebruiken en strategisch na te denken hoe om te gaan met hun uitdagingen. Heeft een kind moeite om stil te zitten voor huiswerk? Brainstorm over manieren om het gemakkelijker te maken, zoals zittend op een bal, staand, lopend of ondersteboven op de bank liggend!
-
Zoek een vriend die het begrijpt
Perspectief helpt! Zoek een goede vriend(in) met een kind dat met soortgelijke uitdagingen te maken heeft. Je kunt ervaringen delen en het helpt te weten dat je niet alleen bent.
-
Wapen je met kennis
Lees veel over hoe een ADHD brein werkt. Ontdek strategieën om minder last van de belemmeringen die het met zich mee brengt (zoals problemen met aandacht of hyperactiviteit. En ontdek de kracht van een ADHD brein. Zo kun je een kind nog beter ondersteunen en het helpt om een burn-out bij het ouderschap te voorkomen