Troosten is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Troosten heeft heel veel voordelen. Graag wil ik het troosten van kinderen bij jullie onder de aandacht brengen. Het is namelijk belangrijk om te tijd te nemen om een kind rustig te kunnen troosten.

Band tussen ouder en kind

Troosten bevordert de band tussen jou en je kind. Wanneer jij er in slaagt je kind te troosten groeit er een vertrouwensband. Jouw kind vertrouwt jou, want de herinnering aan het moeilijke moment zal niet snel slijten. Daarnaast heb jij een voldaan gevoel gekregen dat je de oorzaak van het huilen hebt achterhaald en je kind rustig hebt gekregen. Door je kind te troosten, leer je je kind kennen.

Wanneer je troost ben je de ouder. Met troosten verdien je respect. Zelfs als je zelf ook niet meer weet wat de doen, dan nog steeds zal het kind respect voor je hebben.
Denk zelf aan een moment waarop je ouders jouw troostten. Wat voor gevoelens kwamen er toen in jou naar boven over je ouders? Zou je dit jouw kind ook willen laten voelen?

Het kost tijd!

Troosten is moeilijk, het vergt energie, het komt altijd ongelegen en je hebt er nooit lang tijd voor. Vooral bij kleine kinderen is het soms nodig om uren te troosten. Op de bank zitten met een kind tegen je aan is de beste manier om het rustig te krijgen. Net zo lang totdat je het een zucht hoort slaken en het zich ontspant.
Ook hele kleine baby’s behoren goed getroost te worden. Deze investering krijg je altijd terug. Goed getrooste baby’s, hoeveel pijn er ook is geweest, zijn in hun latere leven rustiger. Ook als peuter en kleuter al zal je het terug zien. Neem de tijd om te troosten! Goed getrooste kinderen zijn minder driftig, minder jaloers en zullen beter naar jouw adviezen luisteren. Ze zijn tevreden!

Hoe kun je het beste troosten

Hoe troost je jouw kind? Wanneer je troost zal je alles van jezelf aan de kant moeten zetten. Troost geven is iets wat voortkomt uit een oergevoel en wat boven alles gaat. Boven alle drukte van het leven en boven alles wat moet, boven jouw agenda en boven wat anderen er van zullen zeggen. Voor troosten moet alles opzij.

troost vaderTroosten kan je niet uitstellen en al helemaal niet afstellen. Ongetroost verdriet blijft in het lichaam van het kind zitten en zorgt voor lichamelijke ongemakken en ziekten. Daarnaast zorgt het voor psychisch problemen. Onrust is het grootste kenmerk van een ongetroost mens. Geen rust kunnen vinden in jezelf komt door het ongetroost zijn in je jeugd.

Let op! Troosten is geen verwennen. Je kunt een kind niet verwennen door het te troosten. Het is geen goede reden om niet te troosten, omdat je bang bent een kind te verwennen. Een getroost kind is tevreden, zal onafhankelijk zijn en zijn eigen weg volgen. Het is alleen bij jou geweest voor troost. Iets waar het kind zijn ouders voor heeft. Anders zou je wel zonder ouders op kunnen groeien. Een verwend kind is ontevreden en afhankelijk. Het komt naar jou toe voor materiële dingen om zich te kunnen troosten en zal daarmee nooit getroost wezen en dus altijd meer willen en ontevreden zijn. Een getroost kind is tevreden en hoeft verder niets. Ook geen extra materiële zaken!

Een getroost kind is mentaal sterker, maakt minder ruzie, is niet jaloers, kent zichzelf, heeft minder ziekten en psychische problemen, is rustig, heeft respect en luistert naar jouw advies.
Het is het altijd waard om te investeren in troost!
Een groot kind troosten is een heel ander verhaal dan een baby troosten. Een kusje en een snoepje zijn niet meer voldoende en het kan voorkomen dat je de situatie niet kan beïnvloeden en dat je je puber zelfs zal moeten begeleiden door een lastige periode heen.

Probeer altijd weer te bedenken hoe belangrijk je bent voor je kind, wanneer jij er niet bent, heeft je kind niemand. Wees arrogant in het belangrijk zijn. Je bent ONTZETTEND belangrijk in het leven van je kind.

Geef je kind wanneer het rustiger is geworden de juiste tips om verder te komen. Haal deze tips uit je eigen verleden en omschrijf de situatie hoe deze toen was. Zodat je kind weet dat deze tips onderbouwd zijn.

beeld mineelachandmft, lizcurtishigg