Er wordt tegenwoordig veel gesproken over onderwijs vernieuwing. Leren kinderen nog wel de juiste vaardigheden. En belangrijker sluit de manier waarop kinderen moeten leren, nog wel aan bij de tijd waarin wij leven. Toen mijn dochter 2 jaar geleden met de zwart-wit kaarten van de provincies van Nederland thuis kwam, dacht ik dat zij waarschijnlijk een van de laatste zou zijn die met deze onduidelijke kaarten, Nederland en de wereld moest ontdekken. Niets is minder waar vijf jaar later is topografie op de basisschool nog steeds hetzelfde!
De afgelopen jaren hebben technologie als Virtual Reality, 3D films, spraakassistenten als Siri en Cortana het leven van ons en kinderen makkelijker gemaakt, maar topografie leren we op school nog middels (onduidelijke) zwart- wit kaarten.
Als het doel van het vak topografie op de basisschool, leren leren is, dan is het succesvol. Want ze weten allemaal dat 6 Arnhem is en 8 Apeldoorn. Maar leer je zo de steden van Nederland te liggen. Of beter nog, beklijft dit. Met alle technologie die we tot onze beschikking hebben, leren kinderen anno 2017 de steden in Nederland nog volgens dit soort kaarten.
Al in 2007 bleek uit onderzoek (Joop van der Schee) dat topografische kennis bij de meeste kinderen niet of nauwelijks blijft hangen. Kinderen slaan de gegevens op in hun kortetermijngeheugen. Voor het toetsmoment kunnen zij deze informatie nog raadplegen, maar snel daarna zijn ze de geleerde informatie ‘kwijt’. Gezien de wijze waarop de lesstof wordt aangeboden, vind ik dit niet verbazingwekkend.
Lees meer over het werkgeheugen de sleutel tot het leren van nieuwe dingen
Hoe kan topografie op de basisschool anders?
Wij zijn op zoek gegaan naar apps en sites die kinderen kunnen helpen bij topografie. Er zijn veel betaalde apps, maar gelukkig ook enkele gratis apsp. Zoals Geo expert light, welke zowel in de Apple store als Google play te downloaden is.
Een site waar je veel kaarten kunt vinden om te oefenen is topomania. Hier vindt je meer dan 5000 kaarten. TopoMania is een digitale ondersteuning voor verschillende methodes die scholen gebruiken. Met de kaarten kunnen kinderen thuis oefenen. Waarbij het wel een uitdaging is om de overeenkomsten met de zwart wit kaarten te vinden.