Pippa, mijn allerliefste meisje van ruim 2,5 jaar is een echte kletstante, al heel vroeg begon ze met praten en is sindsdien eigenlijk niet opgehouden. Leuk voor een moeder zoals ik, die zelf altijd pleitte op taalgebied een ‘mierenneuker met dubbel n’ te zijn om te zien dat je dochter ook zo snel taal oppikt en erover nadenkt wat woorden kunnen betekenen.
Zo vroeg ze me al eens waarom er geen ‘mamagaaien’ zijn en zei ze onlangs dat ze altijd ‘ketsup’ zegt omdat ze het echte woord zo’n moeilijk woord vindt.

Ik ben ervan overtuigd dat zij, doordat ik altijd op een normale manier met haar heb gepraat – en niet in termen van ‘doet het auwa?’ als ze pijn heeft – de taal sneller leert en juist toepast.
Woorden die in mijn jeugd niet eens bestonden zijn voor haar aan de orde van de dag, zo leert ze haar oma op de tablet zoeken naar haar favoriete tv-programma’s op YouTube. En als oma dan vraagt of ze zelf ook YouTube heeft, antwoordt ze wijselijk: Ik heb niet eens een eigen iPad!
En natuurlijk zijn er ook momenten dat je meegaat in haar eigen wereldje, als ze met haar fantasie vriendje Ilja speelt of wanneer de knuffel tegen haar praat. Het is belangrijk dat een kind, kind mag zijn en denken dat figuren zoals Nijntje en Bobo daadwerkelijk in de schouwburg wonen waar we ze laatst hebben gezien. Maar teveel meegaan in de fantasie wordt ook afgestraft. Zo fietsten we laatst langs het treinstation en tot haar grote geluk verliet er net een trein het perron. Enthousiast zwaaiden we de trein uit. “Kijk Pippa, die trein gaat naar Chuggington!” Een diepe zucht volgde. “Neehee mama, die trein gaat naar Arnhem!”
En ze had nog gelijk ook.