Op de foto gaan is niet altijd even makkelijk. En dat geldt zeer zeker ook voor de schoolfoto. Deze momentopname moet perfect zijn, want de schoolfoto is de pasfoto of foto waarmee je graag wilt pronken. Maar dat niet alleen, over de jaren heen zal je door middel van de schoolfoto’s een mooi overzicht krijgen van hoe je kind is veranderd van een kleuter tot een tiener. Nieuweschoolfoto.nl heeft hieronder de volgende tips opgesteld om goed op de foto te gaan.

Tip 1: oefen thuis

Op de schoolfoto gaan kan voor kleine kinderen best spannend zijn, vooral als iedereen zegt dat het een perfecte foto moet worden. Ook kan het spannend zijn, omdat ze de fotograaf niet kennen. Oefen daarom thuis de pose voor de schoolfoto: zittend op een krukje, lichaam op driekwart gedraaid en dan het gezicht naar de camera. Hierdoor weet je kind wat het kan verwachten en is het minder spannend.

Tip 2: open ogen

Veel mensen sluiten instinctief de ogen zodra er geflitst wordt. Dat geldt ook voor kinderen. Heeft je kind van nature kleine, dicht geknepen oogjes als hij of zij glimlacht, dan kun lijkt het soms dat ze de ogen dicht hebben. Dat is jammer, want juist die pretoogjes brengen de foto tot leven. Oefen thuis met het open houden van de ogen door een photoshoot te doen met flits. Begin met tot drie te tellen en neem dan de foto. Leer je kind de ogen echt te openen met een verbaasde blik. Overdrijven mag best een beetje: dat zie je vaak niet op de foto. Maar ga wel samen op zoek naar de meest natuurlijke houding. Niet te breed glimlachen helpt ook om de ogen open te houden. Wil je kind graag lachend op de foto? Oefen dan de glimlach met verbaasde ogen. Het helpt.

Tip 3: met of zonder bril

Schoolfoto’s met een bril op geven vaak een reflectie in het glas waardoor de ogen niet te zien zijn. Het helpt dan om iets naar beneden te kijken met het hoofd (maar de ogen wel gericht op de camera), zodat de flits niet in het glas terechtkomt. Een goede fotograaf zal je kind daar ook wel bij helpen. Hij of zij weet immers wat de juiste houding is. Toch kun je dit thuis ook een beetje oefenen met een camera. Zo raakt je kind vertrouwd met de andere pose, waardoor de foto er leuk en spontaan uit blijft zien. Een andere optie is om zonder bril op de foto te gaan.

Tip 4: haar & kleding

De schoolfoto is een echte portretfoto, waarbij haar en een deel van de bovenkleding te zien zal zijn. Je kind mag daarom best zijn of haar favoriete sneakers aan naar school op schoolfoto dag, net als een gewone spijkerbroek. Op de klassenfoto komt dit wellicht wel in beeld, maar als je kind zit, ligt of achteraan staat op de foto dan zal niemand dit zien. Daarnaast mag je van de schoolfoto best een bijzonder moment maken, met haren in de gel of krullen en natuurlijk een mooie blouse met jasje, een overhemdje of stoer T-shirt. Zorg wel dat de kledingkeuze en haren passen bij je kind. Draagt je zoon nooit een overhemd, dan is het leuker om hem voor de schoolfoto gewoon zijn favoriete superhelden T-shirt aan te trekken. Als kinderen zich lekker voelen in wat zij dragen dan komt het zeker goed met de schoolfoto. Overigens is het aan te raden om kleding met volle kleuren te dragen. De achtergrond voor de foto is meestal gemêleerd wit met lichtblauw of pastelgroen. Pasteltinten kunnen hierdoor wegvallen tegen de achtergrond.

Tip 5: extra setje kleding mee

Hou er wel rekening mee dat je kind misschien pas na het speelkwartier op de foto gaat. Geef je kind dan de mogelijkheid om toch fris en vrolijk op de foto te gaan door het overhemdje, jasje of andere kledingstuk dat ze graag aan willen op de foto mee te geven naar school. Tijdens het speelkwartier kan het dan gewoon uit en voor de foto weer aan. Scheelt ook weer in zweetplekjes en moddervlekken. Ook handig als je kind zijn kleding kapot kauwt!

Tip 6: heb plezier

Er kan best veel druk staan op de schoolfoto. Wens je kind vooral heel veel plezier, zodat ze helemaal zichzelf kunnen zijn wanneer ze op de foto gaan. De schoolfoto zal pas echt perfect zijn, wanneer je je kind ziet stralen.

Schoolfoto’s zijn ook leuk te gebruiken op een persoonlijke kerstkaart