Vanaf de geboorte hebben baby’s behoefte om te communiceren. Je kunt steeds aan een baby laten zien dat je zijn woordeloze boodschappen hebt ontvangen en begrijpt. Je beantwoord zijn blik, lacht naar hem en spreekt met een zachte, wat hogere stem. Je beantwoord het huilen met een koesterende omarming en spiegelt zijn mimiek en eerste glimlach. Dit zijn natuurlijke reacties waar je niet over nadenkt. Een baby reageert op jou en jij geeft hem steeds feedback op alles wat hij doet. Communiceren met je baby doen je eigenlijk altijd.

Zelfs als je niks zegt laat je iets weten met je lichaamstaal. Toch is het mogelijk om stil te staan bij de manier waarop je iets aan een baby laat weten. De natuurlijke interactie met je baby is spontaan, maar je kunt nog zeker dingen aanleren. Doelgericht contact maken en veel praten met een kind verbetert de relatie tussen jullie en is een positieve ontwikkeling van een kind.

Tips om nog beter te communiceren met je baby

Praat veel met een baby

Mensen vinden het vaak raar om tegen een baby te praten, voelen zich onzeker of vinden dat praten nog geen zin heeft, omdat een kind het toch niet begrijpt.  Maar baby’s tegen wie veel gepraat wordt. Doorlopen een snellere taalontwikkeling. Niet alleen dat ze vertrouwd raken met klanken en woorden, maar ook omdat de ouder vanzelf veel praat met lichaamstaal.

Kom dichtbij met je gezicht en kijk je baby aan

Een baby’tje ziet scherp op een afstand tussen de 20 en 25 centimeter. Als je dan dichter bij komt en tegen het kindje praat kan het je lippen en ogen zien bewegen.

Maak gebruik van gebaren als je spreekt

Door gebaren te gebruiken in het communiceren met baby’s bijvoorbeeld je schouders optrekken en je armen spreiden wanneer je zegt: ‘ik weet het niet’ maak je duidelijk wat de bedoeling is.

Gebruik eenvoudige taal bij het

communiceren je baby

Korte, eenvoudige zinnen en simpele woorden.  Hierdoor gaat een baby je manier van praten beter herkennen.  Sommige ouders gebruiken niets betekende klanken zoals ‘’taa taa taa’’ en ‘’goedi goedi goedi’’ bij een kleine baby is het vaak niet zo erg en kan het op een goede manier zijn om aandacht te trekken van het kind.
Toch is het beter voor een kind om alledaagse betekenisvolle woorden te gebruiken als je tegen een baby praat.

Herhaal veel in het communiceren met je baby

Het is niet erg om woorden en zinnen steeds te herhalen, het is juist goed! Daardoor worden die woorden en zinnen herkenbaar voor een baby. Je hoeft niet steeds iets nieuws te laten horen of te laten zien, laat hem steeds opnieuw in het zelfde plaatjesboek kijken.
Praat over de plaatjes en maak er verhaaltjes bij, elke keer hetzelfde verhaaltje en je zult zien dat het herkenbaar wordt voor een kind. Vertelplaten stimuleren de taalontwikkeling van een kind

Praat over dingen die je ziet en doet

Vertel een baby wat je doet of wat je ziet dat maakt de baby nieuwsgierig, ook vertel je wat je ziet en doet omdat die dan een dagelijks patroon leert kennen.

Reageer op wat een baby jou vertelt

Luister naar de geluidjes die een baby maakt en reageer op wat je hoort en ziet. Beantwoord de gezichtsuitdrukkingen en gebaren die hij maakt. Als hij naar een voorwerp wijst laat dan blijken dat je weer wat de baby bedoeld. Noem dat het woord en ga er iets over vertellen

Lees meer over taalontwikkeling van kinderen