Gezellig de Sint is weer in het land. En hoewel dit voor veel kinderen een fantastische tijd is, gaat het voor een hoop kinderen gepaard met veel spanningMannen die in het midden van de nacht je huis binnendringen. Kinderen die zich afvragen of ze wel lief genoeg zijn geweest? Zou er iets in hun schoentje zitten? Het zorgt soms voor een hoop sinterklaasstress.

Een paar tips om deze drukke periode beter door te komen, hoe voor kom je sinterklaasstress?

 • Voorspelbaarheid
  De meeste kinderen houden van voorspelbaarheid. Hoe voorspelbaarder, hoe veiliger ze zich voelen. Maak samen met je kind een kalender waarop duidelijk te zien is wat er wanneer gaat gebeuren. Wanneer mogen ze hun schoen zetten, op welke dag komt de Sint op school. Een jong kind heeft nog vaak weinig tijdsbesef een (zelfgemaakte) kalender kan hier daarom goed helpen.
 • Beperk het aantal feestjes, voorkom hiermee sinterklaasstress
  Tegenwoordig zijn er verschillende plekken waar een kind allemaal Sinterklaas mag komen vieren. Op school, de BSO, de sportclub, op papa zijn werk, op mama haar werk, bij opa en oma. Probeer het aantal keren te beperken.
 • Zo min mogelijk spanning
  Probeer de spanning zoveel mogelijk te reduceren. Als je kind het spannend vindt dat Piet op het dak loopt, laat de schoen dan bij de deur zetten die het verst van de kamer van je kind is en vertel dat Piet door de deur komt. Of zet de schoenen buiten onder een afdakje. Vindt je kind het eng om de Piet of Sint een hand te geven, laat hem dat dan gewoon niet doen.
 • Televisie
  Op televisie wordt veel aandacht besteed aan Sinterklaas. Elke zender heeft zijn eigen programma en verhaal. Laat een kind niet naar alle programma’s kijken. Maak een keuze. Bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal, hier wordt ook op de meeste scholen aandacht aan besteed.
 • Samen kijken
  Als een kind veel last heeft van de spanning, maar je komt er niet onderuit om toch het sinterklaasjournaal te kijken, omdat ze op school kijken of omdat je nog andere kinderen hebt die het wel willen zien, kijk dan samen. Benoem regelmatig dat die Pieten er ieder jaar een potje van maken, maar dat het altijd weer goed komt.
 • Wees alert op signalen van spanning
  Kinderen hebben zelf vaak niet in de gaten dat ze last hebben van de spanning. Ze voelen zich niet lekker en weten niet waarom. In plaats van te zeggen ‘ik vind het eng dat er Pieten ´s nachts door het huis lopen`, gooien ze misschien wel hun schoen door de kamer. Word niet gelijk boos, maar probeer er in deze periode achter te komen wat er echt aan de hand is
 • Voldoende rust
  Zorg dat een kind uitgerust is. Zorg voor voldoende nachtrust. Een kind heeft tijd nodig om alle indrukken te verwerken.
 • Geen boeman
  Maak van Sinterklaas geen boeman. Vertel dat hij iemand is die van alle kinderen houdt.
  Verhalen over naar Spanje meenemen of met de roe ervan langs krijgen of niets krijgen als je niet lief bent, helpen niet om er een kinderfeest van te maken. Kinderen kunnen onrustig worden en slechter gaan slapen als Sinterklaas alles ziet.
 • Lees gezellig (prenten)boeken over Sinterklaas.
  Door het samen lezen, praten over Sinterklaas komt een kind te weten wat er gaat gebeuren en hoor je wat hen bezig houdt.
 • Geniet
  Probeer samen zoveel mogelijk te genieten van deze periode, zonder te veel te “moeten”

 Hoe kun je goed met sinterklaas spanningen omgaan