Nu kinderen niet naar school kunnen vanwege het corona virus, zijn kinderen aangewezen op thuis onderwijs. Door leerkrachten worden programma’s in elkaar gedraaid voor thuis. Ook op sociale media worden veel tips gedeeld om ouders te ondersteunen in deze tijd. Maar er is minder geregeld en beschikbaar voor kinderen die een extra ondersteuningsbehoefte hebben? Welke kennis en tools zijn er die je kunt inzetten om je thuis onderwijs aan dyslectische kinderen optimaal te ondersteunen.
Teksten voorlezen
Uiteraard kun je alles wat je kind moet lezen samen doen en voorlezen. Maar met meerdere kinderen, is het schipperen met het verdelen van je aandacht en daarnaast moeten velen van ons zelf ook nog (thuis)werken.
Als je niet beschikt over voorlees software thuis, gebruik dan Google Translate. Kopieer de tekst die gelezen moet worden naar Google Translate en klik op het voorlees icoon. Je kunt kinderen dit zelf ook leren, waardoor ze sommige onderdelen zelfstandiger kunnen maken.
Extra luisterboeken voor iedereen
Er zijn verschillende manieren waarop luisterboeken kinderen kunnen helpen en ondersteunen bij het (leren) lezen. Zij hebben vaak houvast aan een luisterboek terwijl zij tegelijkertijd meelezen met een fysiek exemplaar van het verhaal. Luisteren naar verhalen stimuleert net als lezen de taalontwikkeling, kinderen leren het verschil tussen verschillende tekstsoorten en omdat er geen beelden zijn moeten zij het eigen voorstellingsvermogen inschakelen.
De LuisterBieb heeft meer dan 4.000 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Ze hebben alle titels voor je op een rij gezet. Titels met een (g) zijn gratis titels, die iedereen kan luisteren. Ook als je geen Bibliotheeklid bent.
Spellingprof
Hoe zat het ook al weer met die spellingsregel. Nu je kinderen thuis wat meer moet ondersteunen komen ook deze vragen op je af. Zeker bij dyslectische kinderen zijn spellingsregels soms een kriem. En als je kinderen dyslectisch zijn, is de kans groot dat je dat zelf ook bent. Hoe ga je ze dan helpen met alle spellingregels. SpellingProf biedt uitkomst. Zo lang de scholen gesloten zijn vanwege het Coronavirus openen ze de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van SpellingProf.
HOI foundation
Ook HOI helpt bij thuis onderwijs aan dyslectische kinderen. Is je dyslectische kind niet aan het werk te krijgen nu het (zelf) thuis aan de slag moet? Gefrustreerd, boos, onzeker, ongemotiveerd en/of verdrietig?
HOI hoopt dat met hun webinar jullie wat houvast en nieuwe inzichten geven, zodat deze periode ook als een KANS kan worden gezien!
Een KANS om de positieve kanten van dyslexie te gaan ontdekken en te gaan inzetten in het schoolwerk. Het kan echt!
In de webinar geven ze je nieuwe kennis en tips en kan je in de chat je vragen kwijt.