**//sticky ads code//**

Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling en draag bij aan het grootste natuuronderzoek in Nederland 

Op vrijdag 25 januari kunt u met de hele klas aan de slag. Zet de voedertafel klaar op het schoolplein, hang een vetbol op en omcirkel de datum in je agenda! Tel met de klas een half uurtje, geef uw telling door aan Vogelbescherming Nederland. Hiermee help je mee aan het grootste natuuronderzoek in Nederland: de Nationale Tuinvogeltelling.

Hoe herken je de volgels

Samen tuinvogels tellen is leuk en best makkelijk. Speciaal voor alle leerkrachten zijn er lesbrieven en handleidingen om de telling voor te bereiden. Hiermee leer je kinderen vogels herkennen met behulp van onder andere zoekkaarten. Kinderen zijn snel enthousiast over de vogels die ze zien. Wanneer je je van tevoren inschrijft, krijg je de tips en alle spelregels automatisch per mail. Zo bent je helemaal goed voorbereid. Inschrijven voor hier in voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hier vindt je ook de lesbrieven en handleidingen.

De scholen die vorig jaar meededen aan de Tuinvogeltelling zijn enthousiast. Een reactie van een juf: “De kleuters waren erg enthousiast tijdens het tellen, zij hielpen elkaar als een kind niet wist welke vogel het was. Wij hebben vetbollen gemaakt en opgehangen en ook mee naar huis genomen om de vogels te voeren en dit weekend ook thuis te tellen.”

Hoe werkt het?

Tel op vrijdag 25 januari gedurende een half uur de vogels op het schoolplein of omgeving. Heb je geen tijd op 25 januari, dan kan het ook eerder. Overvliegende vogels tel je niet mee. Tel het maximum aantal vogels per soort dat je tegelijk ziet. Dus: ziet je eerst 3 koolmezen tegelijk en later 2 tegelijk? Geef dan door: 3 koolmezen. Geef je telling door de site van tuinvogeltelling of speciale de app Tuinvogels (Android en iPhone). Je kunt de telling tot uiterlijk maandag 28 januari 12.00 uur doorgeven.

Groene schoolpleinen

Het groen van tuinen en schoolpleinen is van levensbelang voor veel vogels in de winter. Vooral in strengere winters zoeken ze het groen op voor voedsel. Alle tuinen en schoolpleinen in Nederland samen vormen een enorme oppervlakte, meer dan 80.000 voetbalvelden bij elkaar! Als we er dus met z’n allen voor zorgen dat tuinen en schoolpleinen groen en divers zijn ingericht, dan helpen we de vogels. En dat is ook goed voor de vlinders, de bijen, de egels en alle andere dieren in onze omgeving.