De taalunie lanceert vandaag het boekje Nederlands voor Taalhelden. Het taalheldenboekje is een signaal aan jongeren dat taal belangrijk is.
Met het boekje Nederlands voor Taalhelden lanceert de Taalunie in september een grootschalige actie om de belangstelling voor het Nederlands op een speelse en positieve manier aan te wakkeren bij jongeren. Iedereen kan een taalheld zijn!
Vandaag bezoekt minister Jet Bussemaker het Goois Lyceum in Bussum om het Taalhelden-boekje uit te delen aan de eerstejaars leerlingen. Ook alle andere eerstejaars van het middelbaar onderwijs in Nederland krijgen het handige taalboekje cadeau.
“We gaan niet langer klagen over de taalvaardigheid van jongen we gaan er iets aan doen”. Dat is de boodschap van de Nederlandse Minister Jet Bussemaker en de Vlaamse minister Hilde Crevits (o.v.)
Nederlands voor taalhelden bevat taaltips en spellingsregels, maar ook spelletjes waar je je taalvaardigheid mee aanscherpt en allerlei weetjes over het Nederlands.
Bijvoorbeeld is het jouw of jou? Jouw betekent het zelfde als “van jou”. Net zoals mijn betekent “van mij”. Als je in een zin jou(w) kan vervangen door mijn, doen moetje de w schrijven.
Als het gebeurt is het gebeurd. Er bestaan verwarrende vormen: gebeurt en gebeurd. De eerste vorm is een tegenwoordig tijd: het gebeurt. De tweede is een voltooid deelwoord: het is gebeurd.
Het werd nooit t. Veel fouten worden gemaakt met het werkwoord worden. De meest gebruike vormen zijn: ik word, jij wordt, word je, hij/zij wordt – ik werd, je werd, werd je hij/zij werd. Bij verleden tijd komt dus nooit een t.
Wanneer gebruik je “dat” en wanneer “wat”. Of “die” en “dat”. Je leest dit en meer in Nederlands voor taalhelden.
Schrijver van dit stukje is dyslectisch vandaar de fout. Hij is intussen herstelt, je hebt helemaal gelijk.
En heeft de schrijver van het bovenstaande stukje het boekje ook goed gelezen?
Betekent moet hier toch écht met een t!!!!