Sommige geluksvogels onder ons lukt het om enorm succesvol te worden ondanks het hebben van een beperking als dyslexie. De Britse zakenman Richard Branson bijvoorbeeld wist een imperium op te bouwen en gigantische rijkdom met o.a. een platenlabel en een vliegtuigmaatschappij. Jamie Oliver, idem dito, ook razend succesvol. In Nederland hebben wij ook boegbeelden die staan voor ‘succes met dyslexie’; onlangs overleden astronaut Wubbo Ockels, maar ook Jan des Bouvrie, zakenman Henny van der Most en Joop van den Ende. Wat heeft nu gemaakt dat ze zo succesvol zijn geworden met wat ze doen? Dit is hen niet alleen gelukt doordat ze uitblonken in hun vakgebied, maar ook op karakter.
Omgaan met dyslexie
Ouders die hun dyslectische kind helpen bij het huiswerk en leren zullen beamen dat het soms lastig is om te beschrijven hoe het nu werkelijk zit met die dyslexie. Want waar begint en eindigt nu dat ‘last hebben’ van dyslexie en neemt het karakter het over? Beïnvloedt het elkaar en zo ja, in hoeverre dan? Anders gezegd: Laat je je inpakken door je beperking of ga je het gevecht aan?
Inspirerend is ook het Britse parlementslid David Blunckett. Blind geboren in een achterstandswijk in Sheffield werd hij voor Labour één van de beste parlementsleden ooit. Blind! Iedere dag kwam hij met zijn hond naar het parlement. En wat te denken van Oscar Pistorius (voordat hij trouwens beschuldigd werd van moord op zijn vriendin) beide benen geamputeerd en toch als bladerunner een paar wereldrecords bij elkaar gelopen. Talent is niets zonder karakter.
En hoe zit dat nu bij dyslexie?
Van mensen met dyslexie wordt vaak gezegd dat ze ‘anders denken’. Niet het lineaire denken van a naar b, maar met een omweg, waardoor ze blijkbaar onderweg andere zaken tegenkomen dan anders het geval zou zijn. Ze worden daardoor vaak originele denkers genoemd, creatief en kunstzinnig. Maar hoe word je er dan succesvol mee? Waarschijnlijk vanuit een stuk frustratie en van ‘ik zal het iedereen wel eens laten zien mentaliteit’. Met veel vallen en opstaan natuurlijk. Dus toch karakter? Succes ondanks dyslexie of succes dankzij dyslexie. Ik weet het eigenlijk nog steeds niet!
Als je wat hebt ( bv dyslexie) en het is benoemd / je weet het dan kun je eigen weg vinden.
Vind je eigen kracht.
Altijd zo geweest.
Wel benoemen. Aan het werk. Niet te veel pamperen.
Let wel: ieder mens heeft of krijgt (ooit!) wat. De één jong, de ander oud. Leer er mee leven. Ga aan het werk. Doe wat je kan. Iedereen is ergens goed in.
Van dyslexie kun je ook een voordeel maken. 1 voorbeeld hiervan is dat mensen met dyslexie vaak in beelden denken. Dat gaat vele malen sneller als in woorden. Als passend werk kan dus gezocht worden waar dat beelddenken goed van pas komt. 1 voorbeeld: een consultant met dyslexie die na 15 minuten de situatie bij zijn klant letterlijk in beeld brengt word door die klant als zeer deskundig ervaren. Andere consultants komen na een week met een powerpoint en wellicht klopt ook wat zij bedacht hebben.
Net zoals met autisme kun je ook van dyslexie je voordeel maken. Zie ook autitalent.nl.