Onlangs was het studiedag en had mijn kleuter een hele maandag vrij. Omdat het mij niet zo’n goed idee leek om thuis te blijven hangen, zocht ik een uitje. Maar ja, wat is er open op een maandag? Het Rijksmuseum.

De kleuter wilde niet naar een museum en als het dan toch moest, dan met de trein. Maar gelet op de aanwezigheid van de dreumes en het feit dat ik dan meer dan een uur onderweg zou zijn, schoot ik dat idee af: we gingen gewoon met de auto. Het museum opent haar deuren om 9 uur, en dan wilde ik er ook zijn. Het werd tien voor tien, want uiteraard lag de halve binnenstad opgebroken en met het Rijks in zicht, bleken we nog vele omleidingen te moeten volgen. We parkeerden ondergronds. De lift was defect.

Direct na de garderobe gingen we op zoek naar de Nachtwacht. Niet wetend hoe lang de concentratieboog van mijn beiden kinderen zou zijn, leek het me een goed plan om die maar gelijk af te vinken. De kleuter leek onder de indruk van het formaat van het origineel. Daarna gingen we op zoek naar kunst waarvan ik dacht dat zij het zou waarderen. En ja hoor, we bekeken serviezen, kristallen karaffen, luxueuze nachtjaponnetjes, oude muziekinstrumenten, en toverlampen. Na een consumptie en sanitaire stop namen we nog wat klassiekers tot ons, waaronder ‘het melkmeisje’ en ‘winterlandschap met schaatsers’. Daarna nog even naar boven voor de moderne kunst: Karel Appel, een heus vliegtuig en een gigantische vulva van kunstbont.

Daarna volgde het echte hoogtepunt: de museumwinkel. De kleuter koos na lang twijfelen een roze ganzenveerpen. De dreumes kreeg een magneetje van Nijntje met penselen, dat binnen een minuut na aankoop viel en brak. Daarna haalden we onze jassen, betaalden een godsvermogen aan de parkeergarage en reden naar huis.

Natuurlijk is er gehuild om liften die niet wilden komen terwijl er echt heel erg geplast moest worden. Natuurlijk is er gejengeld om gebakjes in het restaurant die we niet kochten. Natuurlijk is er gezeurd om sneller door te lopen als ik ook even ergens wilde kijken. Maar er is ook veel gefantaseerd, gehuppeld, gevraagd en gelachen. Eigenlijk heb ik de leukste studiedag in jaren gehad. En de volgende keer gaan we naar het Van Gogh.