Wat begint als een super lief en schattig gezicht, je lieve kleine baby die zijn duimpje in zijn mond doet. Het eindigt echter vaak ook in een hardnekkig strijd om weer mee te stoppen. Het duimen kan vanzelf stoppen, maar helaas gaat zo niet altijd.
Deskundigen adviseren om je kind vanaf zijn twee jaar te laten stoppen met duimen. Lang duimzuigen kan namelijk hun gebit of gehemelte misvormen, waar ze op latere leeftijd last van kan krijgen. Belangrijk dus om voortijdig het duimzuigen af te bouwen.

Waarom duimen kinderen?

Nog voor ze geboren zijn, duimen veel kinderen in de buik. Na de geboorte zuigen kinderen op hun duim vanwege de sterke zuigreflex die ze hebben. Die reflex helpt ze te overleven, door te zuigen krijgen ze namelijk hun voeding binnen. Niet vreemd dus, dat kinderen rustig worden van het zuigen op hun duim, maar wat begint als een reflex kan uiteindelijk veranderen in een gevoel van genot, troost, geborgenheid en bevrediging.

Wanneer kinderen vaste voeding krijgen, is de zuigreflex overbodig. Vaak neemt het duimen dan vanzelf af. Voor sommige kinderen is het echter lastig om te stoppen. Ze vinden rust en troost in het duimen. Bovendien is het een gewoonte geworden, die meestal onbewust gebeurt.

Gevolgen duimzuigen

Als kinderen nog jong zijn heeft het duimzuigen nog geen nadelige gevolgen, zeker niet wanneer een kind er na een paar jaar weer mee stopt. Als hij er langer mee doorgaat, kan de bovenkaak vervormt raken waardoor het neustussenschot scheef kan gaan groeien. De tanden kunnen dan een ongewenste vorm aannemen. Ook kan de tongpunt wat slapper worden, waardoor een kind moeite heeft met goed en duidelijk praten of slikken. Vaak ademen kinderen die duimen , door de mond, waardoor de neus niet goed gezuiverd wordt. Hierdoor blijft er makkelijker slijm achter. Dit kan tot een oorontsteking leiden. Ook vermindert de open mond de beschermende werking van het speeksel, waardoor een kind een grotere kans loopt op tandvleesontstekingen en gaatjes.
Genoeg redenen dus om echt te stoppen. Maar hoe dan?

Stoppen met duimen tips

Wil je je kind helpen duimen af te leren, dan is het vooral belangrijk om geduld te hebben. Een gewoonte afleren kost echt tijd. Stress werkt in deze averechts. De volgende tips kunnen je helpen:

  • Motiveer een kind om zelf te willen stoppen. Leg uit waarom het belangrijk is om te stoppen. 
  • Zoek andere vormen van troost. Bijvoorbeeld een zachte knuffel of lapje tegen zijn wang aaien of een extra knuffelen van papa of mama.
  • Maak gebruik van een hulpmiddel. Je kan bijvoorbeeld een pleister of een vingerpoppetje op de duim doen. Dit maakt het duimen minder prettig. Ook bestaan er smeerseltjes die de duim(nagel) vies laten smaken. Vooral ’s nachts, als het duimen helemaal onbewust gaat, kan dit helpen. Begin hier niet gelijk mee, want dit kan ook demotiverend werken.
  • Zet kleine stapjes. Begin met niet duimen op bepaalde moment op de dag. Bijvoorbeeld tijdens het tv-kijken en breid dit langzaam uit. 
  • Ga ’s avonds een paar keer kijken. Heeft je kind zijn duim in zijn mond? Haal die er dan voorzichtig uit en duw zijn kin een klein stukje omhoog. Zo doorbreek je ook de gewoonte op onbewuste momenten.
  • Leid een kindje af. Duimen gaat vaak  automatisch.  Merk je dat je kind vaak zijn duim in zijn mond stopt tijdens het tv-kijken? Leid hem dan af door hem iets met zijn handen te laten doen. Een grote knuffel vasthouden kan al genoeg zijn.
  • Bedenk vast hoe je het gaat vieren als je kind is gestopt. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie met zijn allen een dagje naar de dierentuin of een pretpark gaan als je kleine helemaal is gestopt met duimen.