Ai gisteren hoorde ik “de meisjes” weer op de tv tijdens een reclameblok. Bij een supermarkt is het weer stamppotweken en net als vorig jaar komt dit reclamespotje nu om de haverklap langs en wordt er gevraagd wat er vanavond wordt gegeten.

Tja het zit niet voor niets in de piramide van Maslow……sterker nog, het is grondbeginsel nummer 1. De piramide bouwt op vanaf de lichamelijke/biologische behoefte, naar zekerheid/veiligheid, naar sociale behoefte, naar waardering/erkenning en als laatste naar zelfontwikkeling……zonder de een kan de ander niet doorgaan. Of nog simpeler wie niet eet, kan bar weinig.

Die conclusie hebben ze hier thuis ook al zeer snel getrokken. En alle drie unaniem!!!

Elke dag opnieuw wordt er als eerste gevraagd “Wat eten we vanavond?” Maak niet uit wie er als eerste beneden komt, of het nu nummer 1, 2 of 3 is…….na het “goedemorgen” wordt er standaard deze vraag in gegooid.

De meesten zullen het niet eens kunnen dan wel willen beantwoorden aan de ontbijttafel. Tja het avondeten duurt ook nog zo lang, dan zijn er ondertussen al heel wat bergen verzet, taken voltooid, werk afgehandeld, mag dat niet eerst in het brein verwerkt worden?? Nee natuurlijk niet! Wat denk je wel?? Je kunt niet zonder eten………en dan vooral lékker eten!!!! Dát is belangrijk!!!! Men wil hier thuis iets hebben om naar uit te kijken, een beloning voor de arbeid, een kersje op de appelmoes voor het geploeter op school…..en dan wil je niet horen dat we wortels met vis eten, of sperzieboontjes…want dat volgt altijd met dezelfde reactie…..iiiiiieeeeewwww jak lust ik niet!!……nee de beloning moet goed zijn en beginnen met een P

Meestal zijn we goed georganiseerd, doen we een keer in de week de boodschappen en weet ik op vrijdag al (terwijl ik het boodschappenlijstje dan samenstel) wat we de volgende week zoal gaan eten. Dan wordt er inderdaad ook rekening gehouden met die P behoefte en plan ik dus om de zoveel tijd een keer iets lekkers in, maar dat is natuurlijk nooit vaak genoeg.

Ook plan ik restjesdagen in of ik laat een dag gewoon “open”, dan weet ik dat het wat drukker is die dag en dan zien we wel……Daar kunnen ze niet tegen, want dan is de “beloning” onzeker…..kan dus van alles worden…..ze proberen mee te beslissen en grijpen hun kans……drie monden vuren allerlei gerechten op me af: patat, pizza, pannenkoeken, poffertjes…..steeds enthousiaster en dus ook harder…… Nee hee, kom nu eens met iets anders wat niet met een P begint………oké FRIET wordt er geschreeuwd……gourmet?? Probeert de oudste met zijn poezeligste gezichtje……oh wat kunnen ze heerlijk smeken…hihihi