Na de vakantie hebben we thuis zondag soep dag ingevoerd. In het weekend wordt er vaak wat meer gesnoept, dan doordeweeks, een gezonde vitamine rijke maaltijd om het weekend mee af te sluiten is dan niet verkeerd. Soep is altijd een makkelijke manier voor je kind om lekker veel groenten te eten. We zijn begonnen met spinaziesoep.
Naast groenten hebben we in deze soep ook spekjes toegevoegd, maar je kunt er ook ei of stukjes zalm toevoegen.
Als je soep over hebt of hem een dag van te voren hebt klaar gemaakt kun je deze in de koelkast bewaren. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar de soep niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Welke ingrediënten heb je nodig voor spinaziesoep?
Als je voor ongeveer vier personen soep wilt maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 800 gram spinazie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- 250 gram spekjes
- 1 liter groentebouillon
- 150 gram kruidenkaas
- Een beetje kokosolie
Hoe maak je de spinaziesoep?
- Maak de spinazie goed schoon onder de kraan en laat deze uitlekken in een vergiet.
- Snij de sjalot en fruit deze in kokosolie in een grote hapjes pan tot ze glanzig zijn. Pers of snij de twee teentjes knoflook fijn en voeg deze bij de ui.
- Voeg de uitgelekte spinazie toe. Doe dit portie voor portie zodat de spinazie kan slinken.
- Warm de groentebouillon op (ik gebruik 2 bouillonblokjes op één liter water).
- Voeg de spinazie toe aan de groentebouillon en laat dit nog 2 minuten koken.
- Neem van het vuur en mix het met de staafmixer tot een gladde soep.
- Pak in de koekenpan de spekjes
- Voeg de spekjes en kruidenkaas toe
- Verdeel de soep over vier borden. Maak de soep op smaak met normale peper of cayenne peper en eventueel een snufje zout.
Eet smakelijk!
Waarom is deze spinaziesoep gezond?
Spinazie bevat veel vitamine en mineralen. Zo zit er in spinazie vitamine A, B1, B2, B6, B11, en C. De aanwezige mineralen in spinazie zijn ijzer, kalium, zink, natrium, magnesium, fosfor, calcium en koper. De percentages van deze vitamines en mineralen zijn hoog en helpen met het focussen en beschermen je hersenen . De antioxidanten in spinazie hebben tevens een sterke geneeskracht.
Probeer ook eens bloemkoolsoep met kaas, erg lekker en gezond!